Zoo Parc Overloon, Aqua Zoo Friesland en Dierenpark Wissel in Epe worden overgenomen door Libema. Op 26 januari 2015 werd het vorige moederbedrijf van deze drie parken failliet verklaard. Libema heeft al aangegeven dat zij het park in Epe gaan sluiten. Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland krijgen wel een nieuwe toekomst. Zoo Parc Overloon, Aqua Zoo Friesland en Dierenpark Wissel in Epe worden overgenomen door Libema. Op 26 januari 2015 werd het vorige moederbedrijf van deze drie parken failliet verklaard. Libema heeft al aangegeven dat zij het park in Epe gaan sluiten. Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland krijgen wel een nieuwe toekomst.

[caption id="attachment_34146" align="alignright" width="200"]Dierenpark Wissel Dierenpark Wissel[/caption] De curator, mr. P.M. Gunning, laat weten dat Libéma van alle gegadigden het beste bod heeft uitgebracht. Gunning heeft daarbij rekening gehouden met een combinatie van factoren die in onderlinge samenhang genomen de uiteindelijke doorslag hebben gegeven. Die factoren zijn in de eerste plaats de belangen van de gezamenlijke crediteuren bij het verkrijgen van een optimale opbrengst. Daarnaast spelen ook andere belangen van maatschappelijke aard een rol zoals (gedeeltelijke) continuïteit van de ondernemingen, het behoud van werkgelegenheid en het dierenwelzijn. Libéma heeft, als eigenaar Safaripark Beekse Bergen en Dierenpark Nuenen, de nodige ervaring in huis voor het beheren van een dierentuin. Daarnaast is Libema lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Libéma stelt garant te staan voor een gezonde exploitatie van de twee dierenparken in Leeuwarden en Overloon, die open zullen blijven. Het Dierenpark Wissel te Epe zal worden gesloten. De dieren zullen worden herplaatst met behulp het Europese netwerk van EAZA.

De plannen van Libema (update 18/2 om 17.00 uur)

AquaZoo en Zoo Parc Overloon

Voor wat betreft AquaZoo en Zoo Parc Overloon ziet Libéma goede kansen voor een gezonde bedrijfsvoering. “Het grootste deel van het medewerkersbestand wordt door ons overgenomen. Binnenkort zullen we onze plannen verder ontvouwen. Op deze locaties gaan we ook het nodige investeren,” aldus Sjors van den Boogaart, Divisiedirecteur Attractie en Vakantieparken bij Libéma. Dierenpark Wissel Voor Wissel is er als dierenpark geen toekomst. Enerzijds omdat er onvoldoende uitbreidingsmogelijkheid is; anderzijds omdat de omvang en kwaliteit van de dierenverblijven ontoereikend zijn. Het park is daarom vanaf heden gesloten voor bezoekers. “Heel jammer, maar een gezonde exploitatie van een dierenpark is op deze locatie in onze ogen niet haalbaar. Wij beraden ons nog op andere plannen voor Wissel. De dieren worden herplaatst via het Europese netwerk van samenwerkende dierentuinen,” aldus Van den Boogaart. Wat te doen met entreetickets/kortingsbonnen? Consumenten die nog in het bezit zijn van entreekaarten voor Zoo Parc Overloon en AquaZoo uit de tijd van Zodiac Zoos kunnen die nog tot eind april gebruiken. Daarnaast zijn ook alle lopende  kortingsbonnen en acties nog tot en met 31 april 2015 geldig. Van den Boogaart licht toe: “Zo willen we bezoekers van Zoopark Overloon en AquaZoo tegemoet komen en hen niet de dupe laten worden van het faillissement van Zodiac. Ook de bezoekers van Dierenpark Wissel vergeten we niet. Entreetickets en kortingsbonnen van Dierenpark Wissel blijven tot 31 april 2015 ook geldig voor Overloon en AquaZoo”. Meer informatie is te vinden op www.libema.nl. Update 19/2: Reactie Nederlandse Vereniging van Dierentuinen De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) is blij met de overname van de drie parken van Zodiac Zoos door Libéma. Woensdag werd bekend dat Dierenpark Wissel (Epe), ZooParc Overloon (Overloon) en Aqua Zoo Friesland (Leeuwarden) per direct overgenomen zijn door Libéma. Dierenpark Wissel wordt door hen gesloten, de andere twee worden verder ontwikkeld. De NVD is verheugd dat een professionele partij deze parken overneemt en Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland op een hoger niveau wil brengen. Marielle van Aggelen, directeur van de NVD: "Libema beheert met Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk in Nuenen bij Eindhoven reeds langere tijd twee professionele dierentuinen. We hebben er alle vertrouwen in dat ze in korte tijd deze twee nieuwe parken tot hetzelfde niveau weten op te tillen." De NVD heeft begrip voor het besluit van Libema om Dierenpark Wissel in Epe te sluiten; er waren daar te weinig mogelijkheden om het park goed te ontwikkelen. Meer informatie: www.libema.nl www.wisselzoo.nl www.overloonzoo.nl www.frieslandzoo.nl