In 2014 hebben de leden van de Club van Elf 20,1 miljoen bezoekers mogen ontvangen, een stijging van 3% ten opzichte van 2013. De Club van Elf (Dutch Association of Leading Visitor Attractions) kijkt terug op een succesvol jaar en blikt vooruit op de highlights in 2015. In 2014 hebben de leden van de Club van Elf 20,1 miljoen bezoekers mogen ontvangen, een stijging van 3% ten opzichte van 2013. De Club van Elf (Dutch Association of Leading Visitor Attractions) kijkt terug op een succesvol jaar en blikt vooruit op de highlights in 2015.dragonfly-duinrell

Komend jaar staan er een aantal bijzondere gebeurtenissen op het programma:

 • De Efteling zal de Baron 1898 gaan realiseren, een spectaculaire divecoaster. Tevens wordt Bosrijk flink uitgebreid.
 • Het Dolfinarium bestaat dit jaar 50 jaar en zal dat in mei uitgebreid gaan vieren.
 • Duinrell viert een lustrum: in 2015 is het landgoed 80 jaar opengesteld.
 • In Ouwehands Dierenpark zal een onderzoekscentrum en een uitkijkpost worden gerealiseerd bij Expeditie Berenbos.
 • Ook Dierenpark Emmen heeft een jubileum: zij bestaan in 2015 80 jaar en dit jaar zal tevens het laatste jaar zijn op de huidige locatie in het centrum van Emmen. De nieuwe locatie: Wildlands, adventure Zoo Emmen vordert voorspoedig en belooft iets bijzonders te worden.
 • Walibi Holland zal in 2015 voor het eerst een Oktoberfest gaan organiseren.
 • In Avonturenpark Hellendoorn komen in 2015 na jarenlange afwezigheid de zeeleeuwen weer terug.
 • Attractie- & Vakantiepark Slagharen zal in 2015 een enorm Waterpark openen, dat minstens zo groot is als 6 Olympische zwembaden.
 • Het Rijksmuseum opent in februari de expositie Late Rembrandt.
 • In het Scheepvaartmuseum zal de filmpremière plaatsvinden van de film over Michiel de Ruyter.
 • Toverland blijft vernieuwen: komend voorjaar openen ze een bobbaan, waar je zelf je snelheid kunt bepalen en met behulp van de social media je prestaties kunt verbeteren.
Terugblik op 2014

In het afgelopen jaar realiseerden de aangesloten leden van de Club van Elf een aantal vernieuwingen: bij Madame Tussauds kwamen nieuwe beelden van Willem Alexander en Maxima, maar ook Armin van Buren vond er een plek. In Attractie en Vakantiepark Slagharen kwamen de pony’s weer terug bij het huisje. De stijging van het bezoek aan Walibi Holland is onder andere te danken aan het succesvolle festival 'Halloween Fright Nights' én een stijging in het aantal gasten die vakantiepark Walibi Village bezochten.Ook Madurodam kwam in de schijnwerpers met Zo Groot Is Oranje, het verhaal van het oranje elftal van 1988. Bijzonder was ook dat in Madurodam bezoekers een 3D kopie van zichzelf konden laten maken waarvan er 250 als nieuwe bewoners zijn toegevoegd aan het park. In 2014 vierde Canal hun 30 jarig jubileum en startten zij de Amsterdam Harbour Cruise. Ze gingen varen met de eerste elektrische rondvaartboot en sloten het jaar af met het spectaculaire Amsterdam Light Festival. In vakantie- en attractiepark Duinrell werd het 30 jarig bestaan van het Tikibad gevierd. Attractiepark Toverland werd in 2014 door Zoover uitgeroepen tot het beste attractiepark van Nederland en werd beoordeeld met gemiddeld een 8,6. Het Scheepvaartmuseum kreeg dit jaar een nieuwe directeur; Pauline Krikke, voormalig burgemeester van Arnhem. Het  Rijksmuseum ontving President Obama en opende vorig jaar de nieuwe Philipsvleugel. Ook Heineken Experience wist grote aantallen bezoekers te trekken met de viering van het 150 jarig bestaan van Heineken en speciale evenementen voor bezoekers zoals 'LightPainting' tijdens het Amsterdam Light Festival. Bijzonder was ook de openstelling tijdens de museumnacht in Amsterdam. In Avonturenpark Hellendoorn werden spectaculaire vuurwerkshows gepresenteerd tijdens de goed bezochte Zinderende Zomeravonden. De Keukenhof organiseerde een groot klassiek muziekfestival en wist in 2014 meer Nederlandse bezoekers te trekken. In de dierenparken vonden er afgelopen jaar een aantal bijzondere geboortes plaats. Ouwehands Dierenpark werd verblijd met een ijsbeertweeling, in het Dolfinarium zag een dolfijntje het levenslicht en in Dierenpark Emmen kwamen de Aziatische olifantjes Radza junior en Ravi ter wereld. Apenheul wist 46.000 euro op te halen voor ‘Knok voor gorilla’s’ waarmee het Mbeli Bai onderzoeksproject in de Republiek Congo een flinke stimulans kreeg. Koninklijke Burgers’ Zoo scoorde in 2014 – het jaar na hun 100 jarig jubileum en de toekenning van het predicaat Koninklijk - een wereldprimeur, toen op basis van DNA-onderzoek aangetoond werd dat ongeslachtelijke voortplanting (parthenogenese) ook bij adelaarsroggen voorkwam. Meer informatie: www.clubvanelf.nl Zie ook: voorlopig overzicht bezoekcijfers dagrecreatie 2014