Nieuw zwembadconcept brengt exploitatiekosten fors omlaag

Het initiatief ‘2521 Gewoon Zwemmen’, waarin o.a. de KNZB aandeelhouder is, heeft samen met diverse partners een concept ontwikkeld, dat het mogelijk maakt om op elke plek een multifunctioneel zwembad te bouwen dat jaarlijks tonnen goedkoper uitvalt dan de huidige zwembadexploitatie. Het bad is te gebruiken is voor alle zwemactiviteiten zoals wedstrijden, zwemlessen en recreatief zwemmen.

2521_int-douchehoek_siteExploitatiekosten
Alhoewel het concept in eerste instantie is opgezet om als alternatief te dienen voor zwembaden in gemeenten die worstelen met hun exploitatie, staan de initiatiefnemers ook open voor aanvragen uit de recreatiesector. Het basisconcept is georganiseerd rondom een zwembad van 25 x 21 meter. Gezondheid, sport en leren zwemmen zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. Alhoewel het weglaten van bubbelbaden, sauna’s, glijbanen etc. de exploitatie goedkoop houden, is het wel mogelijk om die flexibel weer aan het programma toe te voegen. De projectontwikkelaar werkt zelfstandig en heeft inmiddels ook diverse buitenlandse projecten in de portefeuille.

Oekraine_stad_siteNieuw bouwconcept
Het geheim van het concept zit in de slimme bouw. In plaats van twee of meer verschillende baden met daarnaast nog allerlei franje als bubbelbaden, sauna’s of glijbanen gaat het concept uit van één bad van 25 bij 21 meter. Dat wordt niet in een gat in de grond, maar op een bovengrondse fundering gebouwd. Dat scheelt zes maanden bouwtijd en een hoop kosten.
Door de beweegbare bodem in de lengterichting van het bad kunnen banen dieper of ondieper gemaakt worden, zodat er tegelijkertijd zwemlessen, recreatief zwemmen, wedstrijden en trainingen kunnen plaatsvinden. Het duurzame zwembad wordt voor een groot deel prefab gemaakt. Het gebouw is slim ontworpen en kan aan het eind van zijn levensduur gemakkelijk een andere functie krijgen, bijvoorbeeld als kantoor of bedrijfshal.
Door compacte bouw, extreem hoge isolatie en gebruik van duurzame materialen wordt minimaal 30 procent energie bespaard ten opzichte van conventionele zwembaden. Door de baden met verenigingen te exploiteren, dalen ook de beheerkosten. Op deze manier dalen de exploitatietekorten van bijvoorbeeld 500.000 naar 100.000 euro per jaar. ‘2521 Gewoon Zwemmen’ is zelfs al zover dat het break-even punt in zicht is.

In eigen beheer
De KNZB is trots op het 2521-concept. ,,We ondersteunen verenigingen in hun relatie met gemeenten en exploitanten. We schetsen verschillende scenario’s omtrent de rol van verenigingen binnen de exploitatie in ons vernieuwde Masterplan Accommodaties, dat binnenkort verschijnt. Het 2521-concept is een van de mogelijke oplossingen in het zwembad accommodatievraagstuk,” aldus Jan Kossen, directeur van de KNZB.
,,Terwijl verenigingen in het voetbal, hockey, tennis, golf en andere sporten hun eigen accommodaties exploiteren, doen zwemverenigingen dat niet. Dat is vreemd,” zegt Kossen.

Internationale belangstelling
Het eerste ‘2521 Gewoon Zwemmen’-bad ter wereld wordt momenteel gebouwd in Alblasserdam, waar verenigingen samen een groot deel van de exploitatie van het bad en de naastgelegen sporthal voor hun rekening nemen. In Nederland hebben verder Almere en Culemborg het slimme en duurzame concept omarmd. De belangstelling uit Rusland, Polen, Duitsland en Scandinavië is zelfs nog groter. Ten Broek: ,,Die landen kampen met dezelfde problemen en daarom slaat dit concept ook daar aan. Inmiddels zijn er ook andere varianten van het concept mogelijk. Zo kunnen we ook 50 meter baden of 35 meter baden maken of het concept combineren met bijvoorbeeld een sporthal. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om in één bassin tegelijk twee watertemperaturen te realiseren, waardoor de multifunctionaliteit nog verder toeneemt.”

Meer informatie: www.2521gewoonzwemmen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *