Vrijdagmiddagblog! De bekerrapers van Lowlands

Hang jij graag met je kop in de prullenbak? Of loop jij met veel plezier voor iemands voeten? Nee? En wat nou als het je in drie dagen een dik halfjaarsalaris oplevert? Misschien dan wel hè!

Bekerrapers?
Ik wist niet van het bestaan af, maar op Lowlands komen naast festivalgangers jaarlijks tientallen ‘bekerrapers’. Zij struinen het terrein af op zoek naar lege drinkbekers. Deze lege bekers zijn namelijk geld waard.

Verdien €354.190,- !!!
Op Lowlands waren 55.000 bezoekers. Stel deze bezoekers drinken allemaal gemiddeld 10 drankjes op een dag. Dan heb je dus 550.000 lege bekers per dag, 1.665.000 bekers in drie dagen tijd. Ongeveer 10% zal verloren gaan aan breuk, maar dan blijven er nog genoeg bekers over om te rapen. Per 11 bekers krijgt de bekerraper 1 munt, dat gelijk staat aan €2,60. Er valt dus een bedrag van €354.190,- over de bekerrapkers te verdelen tijdens een festival. Ten ronde gaat dat een bekerraper gemiddeld met €3.000,- naar huis gaat.

Halfjaarsalaris in drie dagen tijd
Nu kun jij je misschien niet voorstellen dat je voor dat bedrag met je kop in de prullenbak hangt, maar stel dat het €20.000 zou zijn. Dan zou je er wel over nadenken toch? Voor veel Oost-Europeanen staat die €3.000,- gelijk aan zeven maanden salaris.

vrijdagmiddagblog_bekerrapers
Bekerrapers leveren bekers in. bron: de ondernemer.nl

Grote irritatie
Tijdens Lowlands merkte ik dat weinig mensen zich kunnen inleven in het lot van de bekerrapers. Vele bezoekers stampen expres bekertjes kapot en regelmatig hoorde ik: “ze zijn irritant en lopen steeds voor mijn voeten”. Alsof je voor je plezier dwangmatig bekertjes gaat rappen. Ik vroeg mij daarom af waar dit probleem door is ontstaan.

Rijke Westerse zijn gewoon lui
Volgens mij wordt het in de hand gewerkt door onze eigen luiheid. Wij zijn blijkbaar als ‘rijke Westerse’ niet bereidt om onze eigen troep op te ruimen (over de camping heb ik het dan nog niet eens). Daarom heeft de organisatie een systeem bedacht om ervoor te zorgen dat het terrein redelijk netjes blijft. Of dit systeem nog goed werkt is de vraag. Tijdens Best Kept Secret hanteerden ze een ander beleid, waardoor ineens alle bezoekers zuinige Nederlanders werden. Daar betaalde je per beker €1,- statiegeld. Ik heb geen lege beker op de grond gezien.

Tot volgende week!
Denk jij dat het huidige systeem op Lowlands nog werk? En wat vind jij van de bekerrapers, irritant of helpende hand in het netjes houden van het terrein? Laat je reactie op twitter of hieronder achter. Tot volgende week!

Ruby KramerPanterKist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *