Op website Pretwerk.nl besteden we veel aandacht aan grote spectaculaire innovaties. Maar ook op bescheidener schaal, bij kleinere recreatiebedrijven, zijn investeringen mogelijk die het rendement verhogen. Bijvoorbeeld Zonne-energie; met een praktijkvoorbeeld van VeKaBo kampeerbedrijf De Boekel in Akersloot. Op website Pretwerk.nl besteden we veel aandacht aan grote spectaculaire innovaties. Maar ook op bescheidener schaal, bij kleinere recreatiebedrijven, zijn investeringen mogelijk die het rendement verhogen. Bijvoorbeeld Zonne-energie; met een praktijkvoorbeeld van VeKaBo kampeerbedrijf De Boekel in Akersloot. Gerard Swart van De Boekel investeerde afgelopen jaren in zonnepanelen op het dak van een grote schuur. Belangrijkste reden voor Swart: “In de recreatiesector wordt steeds meer energie verbruikt. De caravans vragen steeds meer vermogen en de energierekening wordt steeds hoger. Investeren in zonne-energie is dan ook op dit moment zeer lucratief.” Inventarisatie: Waar moet je op letten in de oriëntatiefase:
  • Ligt het dak goed op het zuiden.
  • Is de constructie van het dak stevig genoeg
  • Zijn de dakplaten nog in goede staat
  • Kies een goede leverancier.
  • Laat je goed informeren door diverse leveranciers en ga kijken bij collega´s
  • Betaal nooit vooraf.
Besluit je om de investering aan te gaan, dan komen de volgende punten aan bod:
  • Neem vooraf contact op met je energieleverancier en vraag  (zwart op wit) of ze alle stroom salderen, want in de zomer heb je meer energie dan in de winter.
  • Neem vooraf contact op met de netwerkbeheerder bv. Liander, zo voorkom je problemen en onduidelijkheid met salderen.
  • Neem vooraf contact op met je accountant voor de aanvraag van aantrekkelijk belastingvoordeel. Dit dient binnen 3 maanden na het ondertekenen van de overeenkomst ingediend te worden.
  • Het zelf leggen van de panelen is goed te doen en kan veel geld besparen.
In de energierekening zit een staffeling, de eerste 10.000 kwh. zijn het duurst daarna word de energie steeds goedkoper (grootverbruiker). Als je zonnepanelen gaat aanleggen zorg er dan voor dat je je energie quotum vol produceert. Teveel is niet aantrekkelijk ;  de maatschappijen geven dan 30%  van de energieprijs terug (± € 0,07 per kwh).  De onbenutte kwh´s zijn dus het duurste. In de praktijk van De Boekel is de terugverdientijd berekend op 6 jaar. Voor de plaatsing is Gerard Swart in zee gegaan met Veldman Techniek uit Raalte.   Met dank aan: Gerard Swart, Regiovoorzitter VeKaBo Den Hollanden Camping De Boekel   Wilt u ook #Slimmegeitjes onder de aandacht brengen? Mail dan naar redactie@pretwerk.nl