Onder het motto ‘Ieder kind verdient een kindertijd’ werkt Tjeko Fun Village in Uganda aan een pretpark waar kinderen weer even helemaal kind kunnen zijn. Het is een uniek samenwerkingsproject waarbij initiatiefnemers uit Nederland samen met locale bedrijven in Uganda samenwerken. Onlangs liepen de initiatiefnemers een dagje mee op familiepark De Julianatoren en gingen op bezoek bij Malkenschoten. Onder het motto ‘Ieder kind verdient een kindertijd’ werkt Tjeko Fun Village in Uganda aan een pretpark waar kinderen weer even helemaal kind kunnen zijn. Het is een uniek samenwerkingsproject waarbij initiatiefnemers uit Nederland samen met locale bedrijven in Uganda samenwerken. Onlangs liepen de initiatiefnemers een dagje mee op familiepark De Julianatoren en gingen op bezoek bij Malkenschoten.

Ferdi van den Bergh, de Nederlandse contactpersoon van de stichting, was erg enthousiast over de openhartige rondleiding: “We hebben deze dag erg veel geleerd en Jeroen Buter en Jules de Maas van de Julianatoren gaf ons ook tips om juist bepaalde zaken niet te doen.” Julianatoren Enkele adviezen die zeker worden meegenomen naar Uganda:

  • Eten en drinken door locale ondernemers laten invullen en daarbij wel letten op de kwaliteit van je samenwerkingspartners. Zo krijgt het park een grotere spinoff en kun je een belangrijk stuk werk doorschuiven.
  • Er werden diverse opties besproken van attracties die zonder elektriciteit werken.
  • Mascottes zijn belangrijk; maar het maken van een goede mascotte is duur; vandaar dat een deel van de mascottes voorlopig in de vorm van handpoppen wordt gemaakt.
  • Hoe ga je om met de planning van personeel. Bij de Julianatoren kunnen ze rond 10 a 11 uur goed inschatten hoe druk het gaat worden. Door flexibele afspraken met personeel kun je daar op inspelen.
  • Aan het eind van de dag wordt het park al weer voorbereid op de volgende dag. Dus geen werk laten liggen voor de volgende ochtend.
  • Bij de verkoop van souvenirs werkt een winkel beter dan een loket.
Een Afrikaanse bril

Bij een eerdere rondleiding was ook Bosco Mukiibi uit Uganda aanwezig. Hij keek zijn ogen uit en wilde vooral veel zaken zelf ervaren. De confrontatie met de Nederlandse aanpak was voor hem zeker leerzaam, maar ‘de Afrikaanse bril’ zorgde ook voor enkele opmerkelijke momenten.

  • Over de geiten in de kinderboerderij in Malkenschoten: “Zulke lekkere dikke geiten heb ik nog nooit gezien. Die kun je bij ons niet een nachtje buiten laten staan, want dan zijn ze weg.”
  • Een spookhuis, zoals ze in Nederland zijn ingericht, staat in Uganda te dicht bij de dagelijkse werkelijkheid van leven met geesten.
  • Een Afrikaans hutje dat in Nederland als authentiek wordt gezien, staat bij ons symbool voor armoede. Wij willen juist wat meer attracties met een Westerse uitstraling, zoals we die op internet zien.
  • Merchandise verkopen zal ook werken in het arme Uganda. Je moet dan wel spullen verkopen die men in het dagelijks leven ook zou kopen.
Over Tjeko Fun Village

Tjeko is nu een jaar bezig en heeft inmiddels al bijna tienduizend kinderen een vrolijke dag bezorgd. De kaartjes werden voor 50% betaald door de mensen zelf. De kosten worden verder aangevuld door giften. Het eerste jaar werden al 38 locale mensen getraind om in het park te werken. Binnenkort wordt de Tjeko Fun Pass gelanceerd; een unieke pas waarmee bezoekers in Nederland korting krijgen in pretparken en waarvan de verkoopopbrengst te goede komt aan Tjeko. Ook ondernemers die willen helpen zijn van harte welkom. Dat kan op het gebied van financiële ondersteuning, maar ook kennis en handige tips zijn van grote waarde. Meer informatie: www.tjeko.info