Terwijl zwembaden nog deels gesloten zijn, is er m.i.v. 1 mei wel weer een alternatief voor zwemliefhebbers; Zwemmen in oppervlaktewater. In elke provincie zijn er locaties aangewezen die worden gecontroleerd op veiligheid. Met ingang van 1 mei is het zwemseizoen 2021 officieel geopend.

De openstelling van (buiten)zwembaden verschilt per gemeente. Zo laat de RIVM op haar website weten (update 2 mei 2021): "De gemeenten bepalen of lokale zwembaden open mogen. Wil je weten of het zwembad in jouw gemeente open mag, informeer dan bij je gemeente."

700 openbare zwemwaterlocaties

In Nederland zijn meer dan zevenhonderd officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen. Zwemmen in oppervlaktewater heeft ook risico’s. Hou er bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen rekening mee dat het water nog erg koud kan zijn en dat je daardoor verkrampt kunt raken.

Zo veilig mogelijk zwemmen

Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op www.zwemwater.nl en zijn bij de zwemwaterlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Informatieborden

Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit.

Coronamaatregelen

Ook de maatregelen ten aanzien van Corona worden lokaal geregeld. Zo laat de provincie Utrecht weten: "Het kan op mooie dagen druk worden bij de zwemplassen. Hou afstand en kom een andere keer terug als er teveel mensen zijn."

Meer informatie: www.zwemwater.nl/nieuws#StartZwemseizoen