In al haar wijsheid had de regering besloten om de openstelling van o.a. terassen uit te stellen tot na Koningsdag. Gevolg was dat er op veel plekken feestjes ontstonden zonder enige coronamaatregelen of toezicht. In diverse steden werden uiteindelijk parken afgesloten en moest de politie optreden.

In een eerder stadium had brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland al gewaarschuwd dat de situatie uit de hand kan lopen op een mooie lentedag: "Maak nou gebruik van de horeca als een plaats waar mensen op een gecontroleerde manier op afstand van elkaar kunnen worden geplaatst."

Ook de Club van Elf (samenwerkende dagattracties) kwam met een vergelijkbare conclusie en vroeg om een snelle heropening van dagattracties in de open lucht: "Het is een gemiste kans als het kabinet tijdens de aankomende meivakantie géén gebruikmaakt van de professionele begeleiding en de gecontroleerde ruimte die de dagattracties te bieden hebben."

Grote puinhoop in publieke parken en grote steden

De regering besloot om met de voorzichtige heropening van terrassen te wachten tot ná Koningsdag. De attractiesector werd zelfs helemaal geen rol toebedeeld om bezoekers veilig te spreiden in de meivakantie. Veel mensen hadden op Koningsdag niet meer de discipline om zich aan de coronamaatregelen te houden en dat had gevolgen voor de situatie in veel steden waar Koningsdag in een 'normaal jaar' altijd groots werd gevierd. 

Een bescheiden overzicht uit de kranten:

Vanaf vandaag mogen terassen weer open

Vanaf 28 april, 12.00 uur krijgen horecabedrijven de kans om te laten zien dat zij de situatie beter onder controle hebben. Onder strikte voorwaarden mogen de terassen weer worden heropend. Ook veel recreatiebedrijven gaan daar van profiteren, omdat zij het 'verdienmodel foodservice' weer verder kunnen opbouwen. Koninklijke horeca Nederland heeft op haar website een overzicht gemaakt voor een veilige heropening van de terassen, die voldoet aan de randvoorwaarden van de overheid.

Meer informatie: www.khn.nl