De Top 50 Dagattracties trok in 2020 slechts 20 miljoen bezoeken. Dat is bijna 60% minder dan het recordjaar 2019. Door corona bleven de deuren van de Nederlandse dagattracties vorig jaar grotendeels gesloten. Dat had desastreuze gevolgen.

Het omzetverlies als een gevolg van wegblijvende bezoekers wordt geraamd op circa € 1 miljard. Met 2,9 miljoen bezoeken was De Efteling 2020 wel weer Nederlands best bezochte dagattractie.  Het Noordbrabantse park trok 2,4 miljoen bezoeken minder dan in 2019. Dit blijkt uit de ‘Top 50 Dagattracties’ die jaarlijks wordt uitgegeven door Respons, hét kennisbureau voor evenementen, toerisme en citymarketing.

Metropoolregio Amsterdam zwaarst getroffen

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is normaliter koploper in de Top 50 Dagattracties. Nu is het de regio waar vorig jaar de grootste klappen zijn gevallen. Amsterdam trok een zware ‘corona-wissel’ met een verlies van ruim 13 miljoen bezoeken (-/- 70%). Vooral het wegblijven van de internationale bezoeker was van invloed. De Zaanse Schans, al jaren koploper als het gaat om internationaal bezoek, zag ruim 1,6 miljoen bezoeken verdampen. Er kwamen vorig jaar slechts 345.000 bezoeken. De Keukenhof bleef in 2020 (en ook in 2021) geheel gesloten en trok geen bezoekers.

Buitenattracties buiten grote steden

Dagattracties als Hoge Veluwe Nationale Park De Hoge Veluwe en Walibi Holland wisten vorig jaar het verlies te beperken tot respectievelijk -20% en -29%. Daarmee behoorden beide dagattracties tot de best presterenden van het afgelopen jaar. Ook Koninklijke Burgers' Zoo en Attractiepark Toverland (beiden -38%) hielden het verlies nog enigszins beperkt. Overall deden de buitenattracties het vorig jaar iets minder slecht (-56%) dan hun binnencollega’s (-65%).

Respons verwacht opnieuw zware verliezen in 2021

Voor 2021 verwacht Respons dat het herstel broos zal zijn. Volgens het Openingsplan dat het kabinet op 13 april jl bekend maakte, mogen de buiten dagattracties vanaf 11 mei weer mensen toelaten. De binnen dagattracties volgen als het goed is twee weken later. De verwachting is dat de dagattracties pas verder in het jaar op de normale bezettingsgraad zullen uitkomen. 2021 wordt dus niet het hersteljaar waar de sector op had gehoopt en nodig heeft. Opnieuw moet rekening worden gehouden met verliezen van enkele honderden miljoenen euro’s. De omzetderving van de 50 grootste dagattracties in 2020 wordt door Respons geschat op ca € 1 miljard.

Meer informatie:

Top 50 Dagattracties 2020 - door bureau Respons (pdf)

www.respons.nl