Tijdens de persconferentie van Pemier rutte en minister de Jonge op 20 april zijn enkele versoepelingen bekend gemaakt. Zo wordt de avondklok met ingang vanaf 28 april weer afgeschaft en mogen terassen en winkels, onder voorwaarden, weer bezoekers ontvangen. Dagattracties in de buitenlucht hadden ook gehoopt op meer vrijheden, maar werden teleurgesteld.

Premier Rutte liet weten dat het onverantwoord is om teveel versoepelingen in één keer toe te staan. Daarom zijn er keuzes gemaakt. Dit keer zijn de terassen aan de beurt. De attractiesector moet voorlopig nog even wachten.

Terrassen open vanaf 28 april

Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. Bekijk alle regels die gelden op het terras.

Ook een deel van de recreatiesector zal meeprofiteren van de verrruiming van de maatregelen. Zo kunnen terassen op bijvoorbeeld campings en vakantieparken weer in gebruik worden genomen.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert al langere tijd een fanatieke lobby om de beperkingen op te heffen. Hun eerste reactie op de openstelling van de terassen: "Na een sluiting van ruim zes maanden komt er met de aankondiging van vanavond voorzichtig een stip op de horizon. Met de heropening van de terrassen is voor een klein deel van de ondernemers een eerste stapje gezet. Al zijn de strenge restricties (maximaal 50 personen op een terras ongeacht de grootte, max één huishouden of 2 personen aan een tafel en de sluiting van 18.00 uur) een bittere pil voor veel ondernemers. Een klein lichtpuntje, maar nog niet voldoende." Lees verder op www.khn.nl

Teleurstelling bij buitenattracties

De druiven zijn extra zuur voor de tijdgebonden attractie De Keukenhof. Zij zijn afhankelijk van de bleoiperiode van de tulpen. Vorig weekend deden zij mee aan een Fieldlab experiment waarbij 15.000 mensen per dag (10% van de maximale capaciteit) tot het park werden toegelaten na een corona-sneltest. . In het Leids Dagblad vertelt directeur Bart Siemerink: "De pilotdagen van afgelopen weekend opnieuw aangetoond dat de Keukenhof ieder dag op een veilige en verantwoorde manier open kan." En op de website wordt vermeld: "Wij zijn er klaar voor om op een verantwoorde en veilige manier bezoekers te ontvangen in een prachtig bloeiend lentepark." In openbare parken zonder extra maatregelen, zoals bijvoorbeeld het Vondelpark in Amsterdam, ontstonden de afgelopen periode juist veel problemen door het ongecontroleerde bezoek.

In een eerder stadium hebben de dagatracties hun wensen kenbaar gemaakt. Zij pleiten voor een heropening zonder sneltesten, maar met inachtname van het Veiligheidsprotocol van de Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. (NVD) Zie ook: Oproep dagrecreatie - open tijdens de meivakantie

Reactie museumvereniging op twitter: "We hebben begrip voor de beperkende coronamaatregelen, maar al onze medewerkers en vrijwilligers staan klaar de deuren te openen en u weer veilig te ontvangen! Wat ons betreft kunnen de musea veilig open."

 

In België mogen dagattracties met ingang van 8 mei weer open.