De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) heeft berekend dat het aantal camperplekken in Nederland de komdende vijf jaar verdrievoudigd moet worden; van 10.000 naar 30.000. Er zijn plekken waar het tekort nu al nijpend is; waaronder de provincie Groningen.

Het aantal campers in Nederland groeit al jaren gestaag. In 2020 stonden er 120.000 campers in Nederland geregistreerd. In 2010 waren dat er nog 65.473. De NKC verwacht over tien jaar opnieuw een verdubbeling van het aantal campers in Nederland.

De groei van het aantal campers in Nederland heeft ook gevolgen voor de vraag naar camperplaatsen. Volgens eigen onderzoek door NKC heeft 55% een voorkeur voor een plek op een camping; 40% voor een camperplaats en 5% kiest voor een alternatieve locatie. In een interview met Dagblad van het Noorden geeft NKC aan dat vooral de provincie Groningen een grote achterstand heeft in beschikbare locaties (op campings en op camperplekken). Dat zijn er op dit moment 103.

Lucratief businessmodel

NKC helpt gemeenten en ondernemers bij het aanleggen van geschikte camperplekken. De gebruiker weet immers het best waar er behoefte aan is. Met een investering van € 320,- kan al een basic locatie worden gerealiseerd. Een camperplaats met tien plekken kan bij een overnachtingstarief van € 10,- en een bezettingspercentage van 80% kan zo’n € 30.000 omzet per jaar opleveren (uitgaande van 365 dagen open). Daarnaast wordt voor de regio nog het argument meegenomen dat er gemiddeld € 60 per camper per dag wordt besteed aan diensten en producten.

Meer informatie: www.nkc.nl/media/14061/nkc_camperplaatsen-2020.pdf