Pilots met toegangstesten nu ook in de recreatiesector

Diverse dagattracties, dierentuinen, culturele en en sportorganisaties nemen deel aan het Fieldlab; een pilotproject om te kijken hoe de samenleving weer veilig op kan starten als de coronasituatie verbetert. Tijdens de testdagen zijn de attracties geopend voor een beperkt aantal bezoekers.

Eerder werd al in de zogenaamde fieldlabs beperkt ervaring op gedaan met toegang tot events met een negatief testbewijs. In die onderzoeksopzet lag de focus voornamelijk op het gedrag van mensen. Doel van deze nieuwe pilots met toegangstesten is om verder te onderzoeken hoe de inzet van testen werkt voor onder andere de testlogistiek, infrastructuur, ICT en de testbereidheid onder mensen. De ministeries van VWS, EZK en OCW werken samen met Stichting Open Nederland om de uitvoering van pilots in goede banen te leiden. Samen met VNO-NCW en de sectoren is een kalender opgesteld voor deze pilots.

Het gaat in de pilots om niet-vergunning plichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers. Bij de selectie van de pilots is onder meer rekening gehouden met regionale spreiding, sectorale spreiding, behoefte van de sector, nabijheid van een testlocatie en onderscheid tussen grote en kleine bedrijven of instellingen.

Bezoekers moeten van tevoren een sneltest doen bij een testraat van Stichting Open Nederland en krijgen toegang als ze een negatief testbewijs kunnen laten zien, bijvoorbeeld in de CoronaCheck-app. Met de gemeenten is nauw overleg over de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid van de pilots. Als deze succesvol zijn, kan daarna een goede start worden gemaakt met testbewijzen op grote schaal.
Verantwoord mogelijk

Hoewel de epidemiologische situatie nu nog precair is, vindt het kabinet het verantwoord deze pilots uit te voeren. De combinatie van de schaal van de activiteiten, de beperkte totale omvang, het vooraf testen en de strikte handhaving van alle basisregels, zoals het behouden van de 1,5 meter afstand, maken het verantwoord. Op deze manier zijn sectoren ook goed voorbereid als het straks mogelijk is om op grotere schaal toegangstesten in te zetten.

Deelnemers aan de pilotprojecten zijn o.a.:

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Reactie Efteling:

Fons Jurgens, algemeen directeur Efteling: “Als Efteling dragen we graag een steentje bij aan het zo snel mogelijk heropenen van de samenleving, waarin dagjes uit weer normaal zijn. Daarom nemen we deel aan deze tweede nieuwe serie van pilot van Fieldlab. We hebben vorig jaar als groot natuurpark al laten zien dat we gezinnen, met in achtneming van alle maatregelen, zonder problemen kunnen ontvangen voor een veilig dagje uit. We werken nu graag mee aan de volgende fase: op basis van wetenschappelijk onderzoek testen hoe we ook veilig open kunnen met minder beperkende maatregelen. Het is voor ons enorm leerzaam om te ervaren onder welke voorwaarden we de 1,5 meter in de praktijk kunnen loslaten en zijn dan ook benieuwd naar de onderzoeksresultaten.”

Abonnementhouders en verblijfsgasten krijgen van De Efteling voorrang Fons Jurgens: “Het is voor ons meer dan vanzelfsprekend dat we voor deze pilot onze meest trouwe bezoekers als eersten uitnodigen. Zij zijn loyaal aan ons gebleven terwijl wij maandenlang gesloten waren. Helaas kunnen we ze lang niet allemaal ontvangen op 24 april, maar hopelijk duurt het niet lang meer voordat de poorten van de Efteling weer voor iedereen open mogen. We gaan ervan uit dat dit onderzoek daar ook aan gaat bijdragen.”

Reactie Keukenhof:

“Wij zijn blij dat deze eerste stap gezet mag worden en we hopen later dit voorjaar alsnog meer bezoekers te kunnen ontvangen”, aldus Keukenhof directeur Bart Siemerink. “We laten graag zien dat mensen in Keukenhof veilig een wandeling kunnen maken. We hebben afgelopen weken overal gepleit voor onze openstelling en we zijn blij dat nu een aantal bezoekers kan genieten van het park. Keukenhof staat in volle bloei en iedereen wil graag zelf de bloemenpracht beleven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *