Hans en Joost Bourlon steken energie in interactief kunstproject

In België mogen musea vooralsnog publiek blijven ontvangen. Hans Bourlon (mede oprichter van Studio 100) en zijn ondernemende broer Joost presenteren in Mechelen een nieuwe editie van Het Kunstuur. Met dit interactief concept maken ze kunst toegankelijker voor een publiek dat minder snel de weg vindt naar de klassieke kunstgalerijen.

33 topwerken van 19  Belgische kunstenaars uit de periode 1850-1950 zijn tentoongesteld in drie galerijruimtes voor een onderdompelende ervaring van welgeteld één uur. De kunstwerken worden gepresenteerd door bekende Vlamingen waaronder Marc Van Ranst, Jill Peeters, Arno, Wim Opbroeck en Elodie Oueadraogo.

Techniek is een essentieel onderdeel

Painting with Light, de Belgische specialist in visual design en lichttechnologie, werd opnieuw gevraagd voor het lichtontwerp en show controlesysteem, videoprogrammatie, audio en het controlesysteem voor de luchtvochtigheid. Het team kan bogen op uitmuntende technische en creatieve vaardigheden om een dergelijk kunstproject te animeren op een theatrale en inspirerende manier. De jarenlange expertise in het creëren van pakkende visuele ervaringen werd verworven in diverse disciplines zoals theater, TV en live shows, attracties in pretparken en bezoekerscentra.

Spannende kunstbeleving in één uur

In de eerste twee ruimtes wordt elk kunstwerk voorgesteld met een anekdote door een bekende Vlaming die levensgroot wordt geprojecteerd naast elk schilderij door Panasonic projectoren. De derde ruimte, de oude kapel, is donkerder en intiemer en wordt door Chauvet profielspots belicht. Bezoekers worden begeleid door de stem van de verteller en zo ondergedompeld in een show die de kunstwerken oplicht en belicht vanuit meerdere perspectieven. De stemming evolueert van een koele en hedendaagse kunstruimte naar een kleurrijke en levendige omgeving die de kunstwerken tot leven brengt, en zo spanning en intensiteit opbouwt naar het einde toe.  Daar kan de bezoeker als kers op de taart het magistrale ‘Het hanengevecht in Vlaanderen’ bewonderen van de Waregemse schilder Emile Claus. Verschillende figuren uit het schilderij worden één voor één belicht en geven zo een bijzondere dynamiek aan dit meesterwerk.

Luc Peumans, CEO van Painting with Light, licht toe: “Het is een plezier om opnieuw samen te werken met de organisatoren voor het lichtontwerp en videoprogrammatie van deze tweede, zo mogelijk nog mooiere, editie van Het Kunstuur. Met ons team hebben we alle creatieve en techische expertise gecombineerd tot een belevingsconcept waarbij bezoekers in maximaal één uur tijd elk kunstwerk individueel kunnen ervaren. Timing, belichting, audio en bezoekersdoorstroming moeten dus perfect gesynchroniseerd zijn. We zijn blij op deze manier onze Vlaamse meesters bekender te maken bij het grote publiek en hen de eer te betuigen die ze verdienen.”

Synchronisatie van licht, audio en video voor zorgeloze ervaring

Tijdens de eerste fase van het ontwerpproces werd het hele museum virtueel gecreëerd in WYSIWYG en gepresenteerd als VR ervaring aan de projectleiders. Het Painting with Light team stond in voor het volledige technische ontwerp inclusief het projectiesysteem, de creatieve belichting en audiocontrole, alsook de aanbesteding en uitvoering van de gehele uitrusting.

In de ontvangstruimte ontvangen bezoekers hun koptelefoon en recorder in afwachting van hun toegewezen tijdslot. Elke 20 minuten begint een nieuwe show en vanuit de inkom wordt afgeteld en openen de  deuren automatisch. Dan begint de auditieve en lineaire begeleiding met toelichting door een bekende Vlaming van elk kunstwerk. Bezoekers genieten zo van de show zonder te moeten kiezen welk werk ze willen bekijken of hun weg te zoeken doorheen de tentoonstellingsruimtes. Painting with Light zorgt voor een naadloze synchronisatie van audio, video en licht vanuit de centrale controlekamer. Zo kan de bezoekersbeleving perfect binnen de geplande tijdspanne van één uur plaatsvinden. Uiteraard wordt bij het hele bezoek rekening gehouden met de geldende Corona veiligheidsmaatregelen.

De tentoongestelde kunstwerken zijn bevestigd op zwarte wanden en worden langs de achterkant belicht met RGB LED strips die veranderen van kleur naargelang het kleurenpalet en de sfeer van elk schilderij.  Painting with Light is verantwoordelijk voor het focusen en kadreren van de belichting zodat deze perfect zijn aangepast aan de kijkhoek van de bezoekers en er tevens voor zorgen dat reflecties worden geminimaliseerd. Het decor in de eerste twee kamers, en de zwarte wanden met textielbekleding werden ingericht door partner Showtex. Lineaire verlichting onderaan deze muren draagt bij tot een uniforme sfeer en optimale bezoekersoriëntatie. De lichtintensiteit in de inkomruimte is aangepast aan de evolutie van het daglicht. Bovendien wordt ook de luchtvochtigheidsgraad geregeld zodat de kunstwerken geen schade kunnen oplopen.

Meer informatie: www.hetkunstuur.com

Bron en informatie over het lichtontwerp: www.paintingwithlight.com/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *