Het coronajaar 2020 was een rampjaar op veel verschillende vlakken. Uit de voorlopige jaarcijfers 2020 van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie blijkt dat toeristisch Vlaanderen vorig jaar maar liefst 62% minder bezoekers ontving dan in 2019.

Dit harde cijfer belicht nog maar eens de enorme impact van de coronacrisis op het toerisme, maar komt voor de meesten natuurlijk niet als een verrassing. Toerisme Vlaanderen werkt intussen hard aan het relanceplan en blijft – voornamelijk met het oog op reputatieversterking – over de bestemming Vlaanderen communiceren, zowel in binnen- als buitenland.

Toeristisch Vlaanderen ontving in 2020 62% minder bezoekers dan in 2019. Dat  blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de FOD Economie. Er werden in 2020 zo’n 5 miljoen bezoekers welkom geheten in Vlaanderen, terwijl dat er in 2019 nog ruim 14 miljoen waren. Logischerwijs kenden de aankomsten uit het buitenland de sterkste daling (-74%) , maar ook het aantal binnenlandse aankomsten lag veel lager dan het jaar voordien (-49%). Deze cijfers zijn geen verrassing, maar belichten wel nogmaals de enorme impact van de coronacrisis op het toerisme in Vlaanderen.  

2020 begon sterk met in januari en februari 8% meer aankomsten in Vlaanderen. Vooral Nederlanders, Fransen en Duitsers kwamen deze bestemming massaal (her)ontdekken. Bij de start van de eerste lockdown in maart viel het toerisme echter zo goed als stil en dit betekende uiteraard ook meteen het einde van deze positieve trend. 

Tijdens de zomer van 2020 verkozen veel Belgen voor een vakantie in eigen land en kreeg het toerisme op bepaalde plekken in Vlaanderen opnieuw een boost. Maar uiteindelijk waren er nog steeds 42% minder binnen- en buitenlande bezoekers dan in de zomer van 2019. Vooral in de kunststeden en toeristische regio’s die voornamelijk populair zijn bij buitenlandse bezoekers bleef het zorgwekkend kalm. In het najaar werden de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt en doken de aankomst- en overnachtingscijfers opnieuw overal in het rood. In oktober, november en december ontving Vlaanderen 80% minder bezoekers dan in dezelfde maanden van 2019. Buitenlandse aankomsten daalden toen met maar liefst 92%.

Onderzoeker Sofie Wauters blikt ook al een beetje vooruit: "Het is nog niet duidelijk hoe de cijfers zullen evolueren tijdens de paasvakantie die volgende week van start gaat. De coronamaatregelen zijn momenteel nog steeds erg streng en het is afwachten wat de exacte gevolgen hiervan zullen zijn. Wat bovendien opviel tijdens vorige vakantieperiodes, is dat zowat de helft van de boekingen last minute (minder dan een week voordienop voorhand) gebeurt. Als we kijken naarop basis van het patroon van de vorige vakantieperiodes, is onze voorspelling dat hotels, B&B ’s en kleinere vakantiewoningen het aan de kust relatief goed zullen doen in vergelijking met de meeste andere toeristische regio’s in Vlaanderen. In de kunststeden, die voornamelijk in trek zijn bij buitenlandse bezoekers, verwachten we geen heropleving in de vakantie. Voor andere toeristische regio’s in Vlaanderen zijn de verschillende groot. Vast staat uiteraard dat grote vakantiewoningen het helemaal niet goed zullen doen. Een rechtstreeks gevolg van het feit dat men enkel met de gezinsbubbel en één knuffelcontact in een vakantiewoning mag verblijven." 

Bron en meer infomratie (o.a. de onderligende cijfers:) www.toerismevlaanderen.be

Redactie: Zie ook de cijfers over het inkomend toerisme in Nederland in 2020 die vandaag door het CBS zijn gepresenteerd. Daarin wordt gesproken over 51% minder buitenlandse bezoekers in het 'coronajaar 2020'. Let wel - we weten niet in hoeverre de meetmethode van het CBS overeen komt met die van de Vlaamse collega's.