Voor een nieuwe wijk in Amsterdam was de gemeente op zoek naar een invulling die zorgt voor verbinding en levendigheid. Er werd een ontwerp gezocht voor de locatie 'Doebaai' die ruimte biedt aan bijvoorbeeld horeca, startups, werk- en studieplekken en sociaal-maatschappelijke voorzieningen op de locatie. Architectenbureau Apto won de prijsvraag met het ontwerp van een 'Eiland vol avontuur'.

Deze urbane voorziening met veel verschillende functies is aantrekkelijk voor een brede doelgroep, en kan ook als inspiratie dienen voor de centrale ontmoetingslocatie op bijvoorbeeld een vakantiepark of recreatiegebied.

Wat gaat het worden?

Milan van Apto Architects: “Het is een vrijhaven midden in het dagelijkse leven. Een plek om te ontspannen door op avontuur te gaan. Deze plek is een fictief eiland waar verschillende groepen een nieuw thuis vinden. De verschillende generaties, culturen en achtergronden kunnen met elkaar nieuwe smaken en verrassende ideeën ontdekken. De naam van het fictieve eiland houden we nog even geheim en wordt deze zomer op een ludieke manier bekend gemaakt.”

Hoe ziet dit eiland er straks uit?

In totaal bestaat het plan uit drie paviljoens met ertussen een landschap die het geheel verbindt en activeert. Centraal staat het restaurant, waar lokaal en seizoensgebonden wordt gekookt middenin en met de buurt. In het omliggende landschap is ruimte voor innovatie en educatie en liggen paviljoens voor initiatieven uit de wijk.

Hoe kwam dit idee tot stand en met wie?

Milan: “Ons kantoor is gevestigd op het Cruquiuseiland en hebben altijd interesse wat er ruimtelijk gebeurt in ‘onze buurt’. Toen wij op de hoogte werden gebracht van dit project hebben wij de koppen bij elkaar gestoken met Yuval van ZHN management, Seger en Bas, van onder andere restaurant Sjefietshe. Allen geen onbekende van ons. Met de wensen vanuit de gemeente op tafel hebben we in een paar gezellige en inspirerende sessies dit concept ontwikkelt. Daarnaast is Dynamo aangehaakt om écht een sociale partner te hebben in het gebied. Zij hebben ook de kennis en kunde om met verschillende sociale initiatieven de doelgroepen in de buurt aan elkaar te verbinden. Wijzelf zijn natuurlijk allemaal ontzettend fan en hadden met elkaar al gauw een plek voor ogen waar wijzelf dolgraag zouden willen zijn.”

Wat is er straks te doen?

Er komt een programmering met als doel om mensen te verbinden en samen te brengen op een leuke, innovatieve en duurzame manier. Door een samenwerking met verschillende partners willen we ervoor zorgen dat er niet alleen zomers iets te doen is, maar het gehele jaar door. Om een duurzame relatie met mensen op te bouwen vinden wij het essentieel om mensen te betrekken. Er zal dan ook altijd ruimte voor initiatieven uit de buurt zijn. Door terugkerende activiteiten te organiseren nemen we mensen mee in onze eilandreis. Denk daarbij aan het jaarlijks feestelijk openen van de pluktuin en een terugkerende vintage/food markt waarbij verschillende culturen uit de buurt hun ‘keuken’ kunnen laten zien en proeven aan bezoekers.

Planning

In 2021 wordt er hard gewerkt aan het verder uitwerken van de plannen. Met de juiste uitvoerende en bouwende partijen starten we naar verwachting begin 2022 met de realisatie. In april 2022 openen we de ‘haven’ naar het fictieve eiland.

Meer informatie

www.amsterdam.nl/startblokzeeburg

www.apto.nl/projects/doebaai