Het negatieve reisadvies voor buitenlandse vakanties is verder naar voren geschoven op de kalender. De nieuwe datum is voorlopig gesteld op 15 mei. Afhankelijk van de situatie op dat moment wordt gekeken of de reisbeperkingen nog verder worden verlengd.

Vakanties in eigen land zijn wél toegestaan. Door de verlenging van de reisbeperkingen komt nu ook de meivakantie (1 t/m 9 mei) binnen de periode te vallen. Volgens een inventarisatie van BNR, vlak voor de persconferentie, is 80% van de vakantiehuisjes op de grotere Nederlandse vakantieparken inmiddels al geboekt.

Of de Nederlandse vakantieganger met de zomervakantie wel weer naar het buitenland kan, is nog onzeker. Dat hangt af van de besmettingssituatie op dat moment. Het kabinet begint samen met de reissector in april wel met proefreizen, die moeten uitwijzen hoe vakanties naar andere landen straks weer veilig en verantwoord kunnen worden opgestart. Samen met het voorstel voor Europese vaccinatie- en testbewijzen moeten internationale reizen hiermee zo snel als mogelijk weer veilig worden.

meer informatie: Proefreizen naar het buitenland

Verlenging lockdown en uurtje later voor de avondklok

Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april. Dat betekent dat attracties,musea, horeca, en terassen vooropig nog gesloten blijven. Vakantieparken blijven open en kunnen d.m.v. afhalen en thuisbezorgen hun horecaomzet nog enigszins op peil houden.

Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

meer informatie: www.rijksoverheid.nl