Op 5 juni 2021 opent in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam 'De architectuur van een wondere wereld'. Hele generaties zijn sinds de eerste avondvullende tekenfilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) en de opening van het eerste Disneyland-park in 1955 opgegroeid met de normen, waarden en rolmodellen van Disneyverhalen.

De verbeelding van Disney, volgens hemzelf ‘het model van waaruit de werkelijkheid wordt gecreëerd’, dringt met de opkomst van streamingdienst Disney+ nog gemakkelijker door tot in de woonkamer. Maar wat mogen kijkers en bezoekers in die geënsceneerde werkelijkheid zien – en belangrijker: wat zien we op het eerste oog juist niet? Hoe beïnvloedt Disney ons zelfbeeld en het beeld dat wij hebben van onze omgeving en andere mensen? Met de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld onderzoekt curator Saskia van Stein de actuele maatschappelijke en culturele impact van Walt Disney.

Complexiteit van een tovernaarsleerling

Disneys personages en fantasiewerelden bieden een vlucht uit de werkelijkheid, maar achter de ogenschijnlijk onschuldige wereld van films, producten, streamingdiensten en pretparken schuilt een zorgvuldig uitgedacht ontwerp. In dat design weerklinkt onvermijdelijk het wereldbeeld van de maker, met de beperkingen, blinde vlekken en racistische en seksistische stereotypen die er deel van uitmaken. In de tentoonstelling is werk te zien van kunstenaars en vormgevers die zich voor hun eigen praktijk lieten inspireren door Disney. Ook wordt er gekeken naar de invloed van Disneys architectuur op het ontwerp van de ‘echte’ gebouwde omgeving. Een geconstrueerde wereld waarbij zelfs het persoonlijke imago van Walt zorgvuldig werd opgebouwd en onderhouden. Juist in die voortdurende wisselwerking tussen Disney en de buitenwereld komt de complexiteit van de tovenaarsleerling en ‘vader van de middenklasse’ naar voren.

De tentoonstelling biedt bezoekers met een scenografie van Frédérique Albert-Bordenave en een grafische identiteit door Irene Stracuzzi een ervaring die een sprookjesgevoel tegelijkertijd weerspiegelt en ontregelt.

Meer informatie: https://wonderewereld.hetnieuweinstituut.nl