Veel recreatie- reis- en horecabedrijven moeten voorlopig nog even geduld hebben met (verdere) heropening. De beperkende coronamaatregelen blijven in ieder geval nog t/m 30 maart van kracht. Een kleine aanpassing is gemaakt voor zwemlessen (mogen weer van start) en buiten sporten.

Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is.

Tijdens de persconferentie werden enkele 'kleine reparaties' aan de huidige beperkingen bekend gemaakt. Voor de vrijetijdssector hebben die betrekking op sporten:

  • Zwemles: Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.
  • Sporten: Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. De gemeente kan buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten.
     

Onzekerheid over het Paasweekend

Voor veel dagattracties, die vaak eind maart weer open gaan, betekent de verlenging van de maatregelen een zeer onzekere start van het seizoen. Het Paasweekend valt in het eerste weekend van april en is vaak het eerste topweekend van de attractiesector. Veel bedrijven zijn al volop bezig met de voorbereiding voor een veilige heropening in dit lenteweekend.

Zo kregen wij vanuit de Linnaeushof (Attractie in Noord-Holland) te horen: "Traditioneel gezien start het speelseizoen voor ons op de laatste woensdag van maart. Wij hopen natuurlijk dat wij ook dit jaar op de laatste woensdag van maart, 31 maart 2021, onze deuren mogen openen. Uiteraard kan dit alleen na groen licht van het kabinet. Voor de zekerheid zijn wij daarom alvast begonnen met de voorbereidingen en hebben wij overleg met de Veiligheidsregio, zodat wij snel kunnen schakelen wanneer er groen licht is. Wij hopen op een mooi voorjaar en op deze manier perspectief te bieden voor gezinnen om op een veilige, gecontroleerde manier een dagje uit te gaan."

Reizen nog t/m 15 april beperkt

Het reisadvies wordt verlengd tot en met donderdag 15 april. Dit betekent: blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 april. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

In de persconferentie konden reisbedrijven wel enige hoop putten uit de voortgang van de vaccinatie in Nederland. Minister De Jonge verwacht dat iedereen, die dat wil, begin juli gevaccineerd kan zijn. Dat is ook het moment dat de samenleving weer meer vrijheden kan verwachten w.o. reizen naar het buitenland.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart

Vanaf 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Die kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

Een van de maatregelen betreft de Horecasector. Zij mogen de buitenterrassen openen, onder bepaalde voorwaarden. Zo is bijvoorbeeld registratie, een check-gesprek en placering verplicht. En er mogen maximaal vijftig mensen op een terras zitten.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl