Tijdens de persconferentie van Premier Rutte op 23 februari werden enkele beperkingen versoepeld. Voor de sectoren recreatie en horeca verandert er weinig. Ondernemersorganisaties reageren teleurgesteld.

De verlichting van de maatregelen betreffen vooral activiteiten van jongeren en de retail. Zo kunnen leerlingen op MBO's weer (deels) naar school, wordt buiten sporten weer mogelijk voor mensen t/m 26 jaar, mogen contactberoepen weer opstarten en winkel krijgen de mogelijkheid om, op afspraak, klanten te ontvangen. De avondklok wordt verlengd t/m 15 maart 04:30 uur.

Het volgende beslismoment van het kabinet ligt op 8 maart. Dan wordt er opnieuw een persconferentie gegeven.

Reactie werkgevers

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zien dat vooral veel sectoren niet profiteren van de verruiming en stellen: "Voor ondernemers in de nog gesloten sectoren is het een zware teleurstelling dat niet ook daar de eerste stappen naar heropening zijn gezet. We hadden juist over de volle breedte die stap naar voren willen maken. Nu is er toch weer onderscheid gemaakt naar sectoren en kunnen bijvoorbeeld de sportscholen en de horeca nog steeds niets."

Ondernemers in de knel

De werkgevers stellen dat de nood in ondernemend Nederland voor sommige partijen zeer hoog is: "We snappen dat het kabinet vreest voor een verder oplopend aantal besmettingen, maar het gaat na een jaar corona óók om de mentale gezondheid van ons allemaal, én om de financiële gezondheid van ondernemers. De roep om versoepeling van de maatregelen klinkt breed in de samenleving steeds luider. En dat geldt nog veel sterker voor ondernemers in zwaar getroffen sectoren als horeca, reizen, retail, sportscholen en culturele sector. Het offer dat gedurende deze crisis van hen wordt gevraagd, is veel te groot en ook niet altijd te begrijpen. Waarom mogen bijvoorbeeld de terrassen nu niet open?’

Meer informatie: www.mkb.nl

Zie ook: Koninklijke Horeca Nederland stapt naar de rechter voor herpening en meer steun van de overheid