Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is uitermate teleurgesteld in de gepresenteerde routekaart van het kabinet. "In alle fasen blijft het overgrote deel van de horeca vrijwel op slot, clubs & discotheken zijn door het kabinet vanavond feitelijk failliet verklaard."

KHN kwam met een reactie na de persconferentie van 2 februari, waarin o.a.een verlenging van de lockdown werd aangekondigd. Daarnaast werden enkele restricties versoepeld. De heropening van basissscholen en kinderopvang werd aangekondigd en de retail krijgt nieuwe mogelijkheden (click & collect) om nog enige omzet te behalen. De horecasector kreeg geen verdere versoepeling. Ook is KHN verbolgen over het feit dat zij niet betrokken zijn geweest in het overleg over een routekaart naar normalisering.

KHN eist spoedoverleg

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het kan niet waar zijn dat dit de eindversie is van de routekaart, waarmee de horeca het vanaf 2 maart moet doen. Als dit het sámen is waar het kabinet het telkens over heeft, dan vraag ik me ernstig af hoe het er uit zou zien als we er ‘alleen’ voor staan. Het voelt in ieder geval hetzelfde. KHN laat het hier absoluut niet bij zitten. We eisen spoedoverleg met het kabinet om tot structurele verbeteringen van de routekaart te komen. Er ligt niet voor niets een plan aan slimme maatregelen klaar. Echter lijkt het er ernstig op dat het advies vanuit experts uit de sector in de wind geslagen wordt. Schandelijk; de sector kan namelijk echt verantwoord open middels slimme maatregelen. We gaan er vanuit dat het kabinet aan onze oproep gehoor geeft; in de tussentijd zullen we ons beraden op stevige acties en eventueel te nemen juridische stappen.”

Stel horeca op één lijn met winkels

"Vanavond bleef écht perspectief voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden opnieuw uit. Een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers. De horeca wil tegelijk met winkels open, waarbij ondernemers weer volledig én zonder restricties kunnen ondernemen."

bron en meer informatie: www.khn.nl

Ondernemersplatformen richten zich op heropeningsstrategie

Ondernemersplatformen MKB Nederland en VNO NCW reageerden iets genuanceerder op de plannen van het kabinet om de lockdown te verlengen en een heel voorzichtig pad te kiezen naar heropening.

Slimmer en creatiever

Voor de meeste ondernemers in de gesloten sectoren ontbreekt nog steeds een reëel openingsperspectief. Wat MKB-Nederland en VNO-NCW betreft is het géén optie om bij een verder teruglopend aantal besmettingen sectoren weer te openen op dezelfde manier en in dezelfde volgorde als waarin zij zijn gesloten. ‘Het moet nu echt beter, slimmer en creatiever. De inzet van testen hoort daar bij. Op die manier kunnen sectoren niet alleen veiliger open, maar worden ook meer mensen getest en besmettingen eerder opgespoord.’

Exit-strategie

Volgens de ondernemersorganisaties hebben diverse sectoren daarvoor de plannen al klaar liggen. Nu is het zaak dat het kabinet daar de komende weken serieus over in gesprek gaat en ook de inzet van testen als onderdeel van de exit-strategie mogelijk maakt.

Ook andere variabelen betrekken

Hoewel de ondernemersorganisaties begrip hebben voor de moeilijke opgave waarvoor het kabinet staat, zeker gezien onzekerheid met betrekking tot de Britse variant van het virus, vinden zij het de hoogste tijd dat ook andere variabelen dan het aantal corona-opnames en besmettingen in ‘de vergelijking’ van het kabinet moeten worden meegenomen. ‘Na bijna een jaar corona moet het ook veel meer gaan over mentale gezondheid, over economie en banen, over de perspectieven voor jongeren en toenemende kansenongelijkheid. Kortom, over de vraag of en hoe lang onze samenleving deze situatie nog aankan.’

bron en meer informatie: MKB Nederland