Kabelbaan op de Floriade is attractie en showcase voor toekomstig transport

De Floriade 2022 krijgt een kabelbaan waarin bezoekers op een hoogte van 35 meter straks ruim 5 minuten het terrein van bovenaf kunnen bekijken. De 850 meter lange kabelbaan wordt gezien als attractie, maar ook als showcase voor vervoer van de toekomst.

De kabelbaan heeft een capaciteit van 2250 personen per uur. Zij worden vervoerd in 34 cabines met een maximale capaciteit van 10 personen per cabine.

Sven Stimac, Chief Operating Officer Floriade Expo 2022: “Een kabelbaan biedt onze gasten een attractie waarmee ze naast de geplande voetgangersverbindingen over de snelweg, in een kort tijdbestek het 60 hectare grote Floriade-park doorkruisen en tegelijkertijd rustig genieten van de landschapsarchitectuur, die van bovenaf duidelijk te zien is. Door voor de Expo voor deze verbinding te kiezen, gaan we uit van een optimale verdeling van de bezoekers over het park en bieden we een comfortabel transportmiddel met een hoge belevingswaarde.”

Floriade Preview

De Doppelmayr/Garaventa Group en advies- en ingenieursorganisatie Arcadis zijn reeds gestart met de aanleg van de kabelbaan. Deze zal naar verwachting begin juni 2021 gereed zijn. Bezoekers van Floriade Preview in 2021 gaan al gebruikmaken van de kabelbaan. Zij stappen op in het noordelijke deel van het terrein dat grenst aan het Weerwater, maken een rondje via het zuidelijk deel over de A6 en komen weer bij het opstappunt uit. Vanwege de bouwwerkzaamheden die tot de opening in april 2022 plaatsvinden wordt het station in het zuidelijk deel nog niet in gebruik genomen.

Groene mobiliteit

Floriade heeft samen met Arcadis, Doppelmayr/Garaventa Group, Gemeente Almere en andere externe partners een ambitie op groene mobiliteit voor Floriade Expo 2022. De Floriade presenteert verschillende groene mobiliteitsoplossingen, waarvan de kabelbaan er één is. Een ritje naar de toekomst!

“De kabelbaan past goed bij het thema ‘Growing Green Cities’, omdat het een duurzaam transportmiddel is met een gering elektrisch energieverbruik en hoge efficiëntie qua infrastructuur. Met slechts 2 stations en 7 masten neemt het minimale ruimte in beslag. Bovendien krijgt de kabelbaan een herbestemming na de ontmanteling op deze Expo”, aldus Stimac.

Toegankelijkheid

Het kabelbaantraject loopt diagonaal over het Floriade-terrein. Beide opstapstations worden gelijkvloers geplaatst en zijn via voet- en fietspaden bereikbaar. Daarnaast is de kabelbaan voor iedereen toegankelijk, ook een scootmobiel kan mee.

Unieke uitdaging

Het unieke en tegelijkertijd een flinke uitdaging is dat de rijksweg A6 wordt overgestoken. Dit wordt de eerste kabelbaan in Nederland die deels boven een snelweg loopt.  Hierover heeft afstemming plaatsgevonden met Rijkswaterstaat zodat de oversteek van de rijksweg voor zowel het wegverkeer als de gebruikers van de kabelbaan veilig is en niet leidt tot hinder voor het wegverkeer. Voor de werkzaamheden wordt de rijksweg in het vroege voorjaar van 2021 kortstondig afgesloten. De oversteek van de A6 zal een bijzondere gewaarwording zijn om vast te leggen.

Meer informatie: www.floriade.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *