Marketing Drenthe presenteert vandaag de resultaten van haar Bezoekersonderzoek 2020, dat zij samen met ondernemers in de provincie uitvoerde.

Drenthe verwelkomde het afgelopen jaar veel toeristen uit eigen land. De provincie mocht maar liefst 37% nieuwe gasten ontvangen. Een bezoek bevalt goed: 94% geeft aan nog eens terug te willen komen en gemiddeld geven toeristen hun verblijf in Drenthe een 8,5.

Nieuwe gasten komen vaker van verder

Net als voorgaande jaren kwamen de meeste bezoekers van Drenthe in 2020 uit Zuid- en Noord-Holland. Relatief gezien bleek dat juist de nabijgelegen provincies - Friesland, Groningen en Overijssel - dit jaar veel gasten leverden. Onder de nieuwe gasten bevonden zich opvallend vaak mensen uit Noord-Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Limburg. 

Alternatief voor ver-weg-bestemming

Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe: “Veel nieuwe gasten hadden vaak initiële plannen voor een vakantie in Zuid-Europa of verder weg. Uiteraard is daarbij ook de invloed van corona merkbaar. Voor 40% van de bezoekers speelde dat zelfs sterk mee in de overweging naar Drenthe te gaan. De belangrijkste argumenten om specifiek te kiezen voor onze mooie provincie zijn de natuur, de rust en ruimte en de fiets- en wandelmogelijkheden. De combinatie maakt grote indruk. Bijna iedereen die hier geweest is wil weer terug, zo laat ons onderzoek zien.”

Helft Nederlanders: zomer in eigen land

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maakt vandaag de eerste cijfers van haar Vakantie Sentiment Monitor 2021 bekend. Die laat onder meer zien dat bijna de helft van de Nederlanders een zomer in eigen land overweegt. Crum: “De meeste mensen snakken naar vakantie, zeker onder de huidige omstandigheden. Drenthe biedt alles wat je nodig hebt om tot rust te komen en op te laden. We verwachten dat de grote populariteit ook na corona standhoudt. Mensen raken gehecht aan onze provincie.”

Meer informatie: Bezoekersonderzoek Drenthe 2020 (pdf)