Attractiepark Toverland ontving in het lastige coronajaar nog altijd 534.000 bezoekers. Dit is een daling van 38% ten opzichte van 2019.

Dat is, volgens een eerste voorzichtige inventarisatie, beter dan het gemiddelde in de markt. Zie ook: Eerste bezoekcijfers aan dagatracties in 2020

De daling is een direct gevolg van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Niet alleen is het attractiepark langere periodes gesloten geweest, ook werd er in de geopende periodes gewerkt met een beperkte bezoekerscapaciteit. Ondanks fors negatieve resultaten heeft het managment wel het volste vertrouwn in de continuïteit van het park.

Daling bezoekersaantallen

“Vanwege het coronavirus bleven de poorten van Toverland in 2020 op 85 van onze geplande openingsdagen gesloten”, vertelt Jean Gelissen jr., Algemeen Directeur. “Ook merkten we de effecten van het coronavirus in het uitblijven van boekingen van scholen en groepen en werden er bijna geen bedrijfsevenementen georganiseerd. Daarnaast annuleerden we onze populaire halloweenactiviteiten. Wij hielden dan ook rekening met deze daling in onze bezoekersaantallen en hebben de bedrijfsvoering dusdanig ingericht dat de continuïteit van Toverland gegarandeerd is.”

Financiële gevolgen

De financiële impact van de coronacrisis op Toverland is groot. In 2020 noteerde het attractiepark een nettoverlies van € 2.850.000,-. “Dit is een ongelofelijke financiële klap”, geeft Jean jr. aan. “Door het tonen van ondernemerschap en aanpassingsvermogen hebben we het verlies echter kunnen beperken.” Zo werden de openingstijden tijdens de zomervakantie verlengd om de bezoekers beter te spreiden en werd ingespeeld op de behoefte aan overnachtingen in eigen land door het openen van het Pop-Up Summer Camp. Op deze tijdelijke camping vonden bijna 10.000 overnachtingen plaats.

Verzekerde toekomst

Dit jaar verwacht Jean jr. een goed zomerseizoen. “Wij zijn erg trots op Toverland en ook in 2021 gaan we onze gasten een waanzinnige programmering aanbieden. We hebben vorig jaar laten zien dat wij binnen de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus een veilig en verantwoord dagje uit aan onze gasten kunnen bieden en zijn er dan ook klaar voor om – zodra het mag – weer bezoekers te ontvangen.”
 
Ook gaat de ontwikkeling van Toverland op de langere termijn gewoon door. “Op dit moment wordt er volop gewerkt aan nieuwe uitbreidingsplannen”, vertelt Jean jr.. “De coronacrisis en al haar gevolgen zijn geen aanleiding tot het uitstellen van de realisatie van geplande uitbreidingen. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Bron en meer informatie: www.toverland.nl