In de aanloop naar een nieuw kampeerseizoen geeft ook ANWB kamperen een blik op de toekomst. De coronacrisis heeft invloed op de manier waarop de kampeersector zich ontwikkeld.

 1. Zelfvoorzienend kamperen

  Door de corona-uitbraak is zelfvoorzienend kamperen in opmars gekomen. Tentkampeerders nemen naast hun eigen keuken-apparatuur tevens een chemisch toilet mee, zodat ze niet meer afhankelijk zijn of een toiletgebouw open is of niet.

 2. Proefkamperen

  Het afgelopen jaar hebben veel meer mensen dan andere jaren voor het eerst gekampeerd. Velen zijn enthousiast geworden van deze manier van vakantie vieren en zijn overgegaan tot de aanschaf van een tent, vouwwagen of caravan. De verwachting is dat die trend zich de komende jaren voortzet, mede gevoed door de enthousiaste verhalen van mensen in de directe omgeving.

 3. Multigeneratie vakanties

  Een duidelijke trend is dat 65-plussers vaker op vakantie gaan. Naast hun eigen vakantie, gaan ze vaak ook met hun kleinkinderen een week of langer naar de camping.

 4. Delen van je camper en caravan

  Ook binnen het kamperen wordt delen steeds populairder. Ouders lenen hun caravan uit aan hun kinderen, maar er komen ook steeds meer deelplatforms. Een kwart van de mensen met een eigen kampeermiddel is bereid hun kampeermiddel te delen met bekenden maar ook met onbekenden. Het uitlenen of verhuren van eigen middelen wordt steeds makkelijker.

 5. Switchgedrag

  De switch naar een ander kampeermiddel neemt toe. Het aantal caravaneigenaren dat bij aanschaf van een nieuw kampeermiddel opnieuw kiest voor een caravan laat de afgelopen jaren een daling zien. Dit geldt ook voor tent- en campereigenaren.

 6. Luxe, luxer, meest luxe

  Niet alleen campers en caravans, maar ook vouwwagens worden standaard met steeds meer luxe uitgerust. De mogelijkheden voor meer luxe opties nemen toe en daar wordt steeds vaker voor gekozen.

 7. Bamping

  De tegenhanger van glamping is bamping. Dat wordt ook steeds populairder. Steeds meer mensen verlangen naar back to basic-kamperen, terug naar de natuur en gebruikmakend van weinig tot geen faciliteiten en meer oog voor duurzaamheid.

 8. Winterkamperen

  Steeds meer campings verruimen hun seizoen, omdat daar vraag naar is. Het aantal campingovernachtingen gedurende het hele jaar neemt daardoor toe. Daar komt bij dat kampeermiddelen steeds beter worden uitgerust om het hele jaar door te gebruiken.

 9. Roadtrippen

  Kamperen in een VW-busje of een daktent, roadtrippen in een camper, flexkamperen: verschillende vormen van vakantie houden en het zelf samenstellen van je reis neemt toe. Hiervoor zijn er steeds meer kampeeraccessoires, met het oog op lichtgewicht en duurzaamheid, beschikbaar.

Deze week (woensdag) vindt ook weer de uitreiking van de jaarlijkse 'ANWB Camping van jaar Awards' plaats. Wegens de coronacrisis is dit evenement dit jaar volledig digitaal.

Bron en meer informatie: www.camptothefuture.eu

Zie ook: Kampeervoorspellingen door campingspecialist ACSI