Ondanks de strengste coronamaatregelen tot nu toe blijven veel mensen een vakantie boeken op een van de Nederlandse vakantieparken. Op Landal park Het Land van Bartje ontdekten we dat je ondanks een lockdown toch een uitstekende vakantie kunt vieren. Het is vooral een aanpassing aan de activiteiten die nog wel verantwoord mogelijk zijn.

De lockdown, die op 15 december werd ingesteld – en nog minstens tot 19 januari van kracht is betekent voor een vakantiepark o.a.:

  • Sluiting van de centrale indoorvoorzieningen, w.o. het zwembad en de speelvoorzieningen
  • Sluiting van de restaurants
  • Uitermate strenge eisen aan de schoonmaak en hygiëne op het park
  • Een doordacht logistiek om de anderhalve meter voor de gasten te kunnen garanderen

“Anders dan bij de eerste lockdown zijn de gasten nu veel meer bereid om de beperkende maatregelen te accepteren. In maart werd er heel veel geannuleerd. Met de lockdown in december was daar nauwelijks sprake van. Wij zitten met de kerstdagen op een bezetting van boven de 70%. ” vertelt parkmanager Inge van der Greft. Ze ziet wel een verandering in doelgroep: “We ervaren vooral dat de Duitse gasten weg moeten blijven. Dat wordt voor een deel goedgemaakt door meer Nederlandse gasten. We zien veel nieuwe gasten – vaak mensen die nog nooit in Drenthe op vakantie zijn geweest.”

Wat is er nog wel mogelijk

Op vakantiepark Het Land van Bartje wordt nu vooral gefocust op de activiteiten die nog wel mogelijk zijn. Dat zijn vooral buitenactiviteiten zoals fietsen, mountainbiken en wandelen in de bosrijke omgeving van het park. De fietsverhuur is deze dagen wel geopend. Wij hadden dit weekend (18 – 20 december) geluk met het mooie zonnige winterweer. Het Land van Bartje heeft veel plekken waar kinderen buiten kunnen spelen en waar je goed afstand kunt bewaren. Van der Greft ligt toe dat er ook diverse programma’s zijn omgebouwd om veilige activiteiten te kunnen garanderen; “Neem bijvoorbeeld onze activiteiten met de pony’s. Die hebben we nu zo ingericht dat je daar als familie, in je eigen bubble, mee kunt rijden en knuffelen.”

Aanpassingen op het park

We ervaren zelf dat de gasten op het park niet op zoek zijn naar de grenzen van de beperkingen, maar zich netjes houden aan de geldende voorschriften. Bij de bescheiden supermarkt is een maximum aantal bezoekers ingesteld. Dus dat betekent soms even wachten. in de vakantiewoningen liggen ook activiteiten klaar voor de dagen met een wat slechter weerbericht. Nieuw is o.a. de knutselbox met een vogelhuisje voor de kinderen in het vakantiehuisje; er is een Landal-app met een parkspel geactiveerd; en Bollo, de mascotte van Landal, heeft een online kanaal gekregen.

Het gemis aan het restaurant wordt opgevangen door een bezorg- en afhaalservice met naast het standaard menu ook bijzonderheden zoals gourmetten, kaasfondu, de pizzarette, smulpannen en het ontbijtje. Op Het Land van Bartje zijn de restaurants verpacht. Maar daar merk je als parkgast niets van. Wie geen zin heeft om te koken kan een keuze maken uit het snackmenu – of een wat uitgebreider maaltijd uit het grote restaurant. Mede door deze aanpassing kan het horecabedrijf op het park ook nog omzet draaien.

Uitdaging voor het management

Wat heb jij de afgelopen periode als het lastigst ervaren om het park coronaproof te krijgen? Van der Greft: “Het is vooral een hele puzzel geweest om de protocollen voor het hele park goed op orde te krijgen. Wij hebben zo veel verschillende activiteiten en werkzaamheden, dat je een hele lijst met voorschriften moet opstellen. Die moet je vervolgens ook weer communiceren met je personeel en met je gasten. Wij hebben voor onze protocollen ook hulp gevraagd en gekregen van de veiligheidsregio.”

Er is de afgelopen periode ook veel gevraagd van de flexibiliteit van het parkmanagement. Er moest telkens worden ingesprongen op veranderende regelgeving. Zo is er in de zomer tijdelijk een grote tipi-tent opgezet om buitenactiviteiten voor groepen te kunnen organiseren. Dat is nu niet meer mogelijk doordat het aantal contacten is beperkt.

Onze conclusie, na een weekendje, Landal Het Land van Bartje

Het vakantiepark voorziet nog altijd uitstekend in de basisbehoefte: ‘Er even tussen uit om je batterij weer op te laden.’ En daar is tijdens de corona lockdown juist extra behoefte aan. Wat wegvalt zijn de laagdrempelige activiteiten (o.a. zwembad en Indoor spelen) die voor je georganiseerd worden en waar je alleen nog heen hoeft te gaan. Je moet als familie wat creatiever en flexibeler zijn in de activiteiten die je onderneemt. Er wordt meer gevraagd van je eigen initiatief en je doet veel meer dingen samen met de familie. Dat is uiteindelijk geen nadeel, want je bent veel intensiever betrokken bij de gezamenlijke activiteiten.

Enkele van de getroffen maatregelen kunnen uiteindelijk wel eens uitmonden in permanente oplossingen. Zo vond de incheck buiten plaats in een houten huisje. Personeel en de parkmascottes liepen alvast langs de rij met aankomende auto’s om de gasten te informeren over de nieuwe procedure. Uiteindelijk verliep dit zeer vlot. Het enige risico is dat een gast te lang blijft doorvragen en daarmee de hele rij ophoudt. Ook de thuisbezorging en ‘bestel- en afhaalservice’ verliep goed en snel.

Meer informatie: Landal Het Land van Bartje