Door de uitbraak van het coronavirus lag de kunst en cultuur in Nederland lange tijd volledig plat. De openluchttheaters programmeerden ondanks de maatregelen nog driekwart van het normaal aantal voorstellingen in de zomer.

In totaal waren er afgelopen zomer zo’n zeshonderd voorstellingen in openluchttheaters te zien.

Hoe openluchttheaters toch een aanzienlijk programma neer konden zetten?

Eind mei merkte het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) theater in open lucht aan als buitenactiviteit. Hierdoor konden de openluchttheaters sneller dan de overdekte theaters meer dan dertig mensen ontvangen. Daar maakten zij natuurlijk graag gebruik van.

Veerkracht

In maart zag het er minder rooskleurig uit. Veel openluchttheaters verplaatsten grote delen van het programma naar 2021. Ook werd ongeveer een kwart van de voorstellingen afgelast. De veerkrachtigheid van de cultuursector werd duidelijk toen in mei bleek dat er op kleine schaal bezoekers mochten komen naar de openluchttheaters.

Snel werden er op veel plekken in Nederland kleine zomerprogramma’s uit de grond gestampt. Intieme concerten en kleine cabaret- en toneelvoorstellingen vonden hun weg naar het publiek. Artiesten bleken welwillend en traden vaak tegen gereduceerde tarieven op.

Minder bezoekers

Door de corona-maatregelen konden er minder mensen in de banken plaatsnemen. Voorstellingen telden gemiddeld 100 tot 250 bezoekers, terwijl er normaal gesproken gemiddeld 560 mensen per voorstelling zijn. Het totaal aantal bezoekers bleef steken op ongeveer 92.000 tegenover 464.000 in 2019.

“Als koepelorganisatie voor de Nederlandse openluchttheaters zijn wij trots dat onze leden dit voor elkaar hebben gekregen”, zegt Henk Voets, voorzitter van openluchttheaters.nl. “En nu maar hopen dat de voorstellingen en evenementen die volop in 2021 gepland staan, al dan niet in afgeslankte vorm, wel doorgang vinden.”

Bron en meer informatie: www.openluchttheaters.nl