Pretparken, dierentuinen, bioscopen, theaters, indoor attracties en andere openbaar toegankelijke indoor locaties gaan vanaf morgen op slot t/m 19 januari. Hotels en vakantieparken mogen nog open blijven, maar moeten hun voorzieningen, waar onder de restaurants, dicht houden.

Dat was de boodschap die premier Rutte deelde tijdens zijn persconferentie op 14 december. De meeste maatregelen die werden afgekondigd gaan in op 15 december. Rutte noemde de maatregelen "Ingrijpend maar noodzakelijk om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan." De belangrijkste doelstelling van de maatregelen is om het aantal contactmomenten tusen mensen zo veel mogelijk te bepereken.

We noemen de onderdelen uit het pakket van maatregelen die een invloed gaan krijgen op de toeristisch- recreatieve sector in Nederland:

  • Locaties waar mensen samen komen; ook de zogenaamde doorstroomlocaties, gaan dicht. Dit raakt direct een groot deel van de dagrecreatieve sector, zoals pretparken en dierentuinen, maar ook andere locaties waar mensen in hun vrije tijd heen gaan zoals musea, theaters, bioscopen, bibliotheken, casino's e.d..
  • Restaurants en café's waren al dicht. Daar worden nu de restaurants in hotels aan toegevoegd. Rutte noemde specifiek het misbruik dat daar in de afgelopen periode van werd gemaakt.
  • Alle winkels voor niet noodzakelijke producten gaan dicht. Supermarkten en winkels voor de eerste levensbehoefte mogen nog wel open blijven.
  • Alle indoor sportfaciliteiten en zwembaden worden gesloten. Alleen buiten sporten is nog toegestaan, maar met maximaal twee personen bij elkaar. Ook hier plaatste Rutte nog een extra opmerking: "Wandelen, fietsen of een rondje hardlopen mag nog wel. Dat moedigen we zelfs aan."
  • Een huisje boeken in een vakantiepark is nog wel toegestaan, maar daar voegde Rutte aan toe: "Blijf zoveel mogelijk in je eigen huisje en ga geen uitstapjes maken."
  • Ook van invloed op vakantiehuisjes is de beperking om maximaal twee personen te ontvangen (ouder dan 13 jaar) die niet tot je eigen huishouden behoren. Op de kerstdagen, 25 en 26 december mag er nog een derde persoon (niet familie) aanschuiven.
  • Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland. (red.: Dit is een dringend advies en wordt niet ondersteund door strafmaatregelelen tegen overtreders. Vandaag werd duidelijk dat er veel vliegreizen zijn geboekt voor de kerstvakantie.)
  • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl