Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek heeft eind 2019 een nieuw gebouw voor haar collectie geopend. Voor het ontwerp wordt gebruik gemaakt van een Shaded Dome; een lichtgewicht constructie waarmee een overspanning van 60 m werd gerealiseerd.

De huidige gebouwen van het Vrijheidsmuseum Groesbeek zijn nog afkomstig van het werkeiland Neeltje Jans. De karakteristieke stekelige koepel naar ontwerp van Antoon Croonen is inmiddels aan vervanging toe. De nieuwbouw markeert de start van een nieuwe fase voor het Vrijheidsmuseum. Met de uitbreiding van de oppervlakte komt er ruimte een nieuwe programma's.

Shaded Dome Technologies, waarin Poly-Ned, Royal Haskoning DHV en architectenbureau ZJA samenwerken, heeft de opdracht gekregen om de nieuwe uitbreiding te realiseren.

Een flexibel concept

De Shaded Dome is een innovatief bouwconcept,met een grote flexibiliteit in exterieur en interieur. Bovendien is deze bouwvorm licht en relatief makkelijk te verplaatsen. Er is sprake van een innovatief bouwconcept, waarin een stalen netwerk van kabels, een blaashal en een van hi tech textiel gemaakte overkapping een extreem flexibele bouwvorm mogelijk maken. Een vrije overspanning, zoals in Groesbeek, van 60 meter is geen enkel probleem. De indeling van de ruimte daarbinnen, met receptie, restaurant, bioscoopzaal en herdenkingsruimte is dus vrij en te veranderen. In termen van kosten en duurzaamheid is het zowel bij de bouw als in het gebruik een zeer efficiënt gebouw.

Om het bouwen met tentdoeken voldoende isolatiewaarde te geven is er een systeem uitgedacht. De samengestelde huid van de dome bestaat uit een combinatie van drie lagen materiaal/doek:
•    De buitenlaag bestaat uit een PVC-gecoat polyesterweefsel
•    De tussenliggende laag bestaat uit een dikke glasweefsel isolatie deken
•    De binnenlaag bestaat uit een PVC-gecoat polyesterweefsel
 
De combinatie van deze lagen heeft een Rc waarde van: Rc = 1,3 m2K/W

Meer informatie: www.zja.nl/nl/Vrijheidsmuseum-Groesbeek