World Toilet Day!

Kun jij tegen je gasten zeggen: “Je kunt de pot op, want het is bij ons veilig en hygienisch.” Dat is helaas niet overal het geval. Om die reden organiseert de VN al enkele jaren de ‘World Toilet Day’.  

Gesteund door de Verenigde Naties wordt op Wereld Toilet Dag aandacht gevraagd voor goede sanitaire voorzieningen. Wereldwijd beschikken 2,4 miljard mensen niet over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree. Dat zijn per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen.

In deze tijden van coronabesmettingen is er ook in de Westerse wereld extra aandacht voor de hygiëne van sanitaire voorzieningen. Campings kregen er in het begin van de coronacrisis al mee te maken; ‘Sluiting van de gedeelde sanitaire voorzieningen’. En ook vandaag nog is de hygiëne van de toiletvoorzieningen een belangrijk aandachtspunt.

Tips voor een veilige toilet exploitatie:

– Een van de standaard maatregelen om coronabesmetting te voorkomen is ‘regelmatig handen wassen’. Niet alleen de personen die gebruik maken van het toilet, maar ook mensen die de behoefte hebben aan een ontsmettingsmoment, maken gebruik van de wasbakken. Zorg voor voldoende capaciteit. Plaats er eventueel ontsmettingspunten bij. (bijvoorbeeld de unit in de foto door Multiwagon) Biedt niet alleen zeep aan, maar ook goede ontsmettingsmiddelen.

Mondkapjes zijn in publieke binnenruimtes verplicht. Zeker in de kleine ruimte van het toilet zelf is er sprake van een verhoogd risico op aerosolen (virusdeeltjes die in de lucht blijven hangen.) Wat te doen met ‘hoge nood’, maar geen mondkapje op zak? Het is te overwegen om mondkapjes hier ter beschiking te stellen. (Goedkope disposables of free publicity met je bedrijfsnaam er op.)

– Overdracht van het virus ontstaat op contactmomenten met mens of materiaal. Zorg dus voor zoveel mogelijk contactloze bediening van knoppen zoals bijvoorbeeld de waterkranen, de zeepdispenser, de handdroog-oplossingen of de doortrekknop.

– Zorg voor een regelmatige reiniging van het toilet. Het is bijna ondoenlijk om na elk toiletbezoek een schoonmaakbeurt te organiseren. Het verhogen van de frequentie van schoonmaak is natuurlijk wel een optie. Je kunt de bezoekers de mogelijkheid geven om zelf de bril schoon te maken voor gebruik, door  ontsmettingsdoekjes aan te bieden.

– Op campings heeft de plaatsing van privé sanitair bij een campingplek een enorme impuls gekregen. Een bedrijf als CampPlus, die dit soort sanitair-units bouwt, heeft de productie verveelvoudigd en opent deze week zelfs een nieuwe productielocatie. Deze toiletten worden alleen gebruikt door mensen van één familie. Bij de wisseling van campinggasten is natuurlijk wel een grondige reiniging noodzakelijk. En dan komt het van pas dat een toilet ook schoonmaakvriendelijk is ingericht; (o.a. geen randen onder de toiletpot; een hangend toilet zodat er naden op de grond zijn, waar vuil achter blijft hangen.)

Heb jij nog meer slimme tips voor een veilig toiletbezoek? Stuur het ons door en we voegen het toe aan dit artikel.

Meer informatie: World Toilet Day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *