Pretparken, dierentuinen, zwembaden, bioscopen, musea en theaters staan op de lijst van locaties die vanaf donderdag 19 november weer open mogen. Restaurants blijven voorlopig nog op slot.

Op de persconferentie van minister president Rutte en minister De Jonge van 17 november was de centrale boodschap: "Het gaat geleidelijk steeds beter met het aantal coronabesmettingen in Nederland. De verzwaarde maatregelen, die sinds 5 november van kracht waren, kunnen daarom weer worden losgelaten." Tegelijk was er ook de waarschuwing dat het virus nog lang niet is verdwenen. Er wordt nadrukkelijk opgeroepen om in ieder geval de festiviteiten rondom Sinterklaas in te perken, in de hoop dat er rond de kerstdagen wat meer mogelijk is.

Meer informatie op www.rijksoverheid.nl

Dagrecreatie krijgt weer een beetje lucht

De heropening van de dagrecreatie geeft deze organisaties weer een beetje perspectief. Alhoewel de regering wel aangeeft: "Beperk het aantal niet noodzakelijke uitstapjes" Daarnaast zijn er nog de nodige beperkingen zijn in de bedrijfsvoering: 

  • Een verplicht reservering per tijdvak
  • Restaurants mogen niet open
  • In binnenruimtes mogen zich maximaal 30 personen bevinden
  • Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes
  • Inachtneming van de standaard coronamaatregelen zoals 1,5 meter afstand en hygiene

Er zijn inmiddels uitgewerkte protocolen beschikbaar voor de diverse deelbranches, zoals bijvoorbeeld het Protocol Club van Elf - Veilig samen uit (dagattracties) of het Protocol van de Museumvereniging

Overigens zijn diverse dagattracties in de open lucht in de winterperiode gesloten.

Gevolgen voor de verblijfsrecreatie

Hotels, campings  en vakantieparken mochten afgelopen periode wel open blijven. Wel hadden zij te maken met de sluiting van veel van hun centrale faciliteiten. Met ingang van 19 november mogen veel van die faciliteiten weer open, w.o. het zwembad. Dat zwembad heeft zich wel te houden aan het maximum aantal van 30 peronen in de ruimte (zie www.zwembadbrache.nl) Vakantiegangers wordt aangeraden om tijdens hun vakantie zoweel mogelijk op het eigen adres te blijven.

Hotels mogen ook hun restaurants in bedrijf houden, maar dan alleen voor de eigen gasten van het hotel.

Eerder melden we al dat het storm loopt me tboekingen in Nederlandse vakantieparken voor de kerstperiode. Er is nog veel onzekerheid of de vakantieparken in deze periode een (lucratief) kerstdiner in hun eigen restaurants kunnen organiseren.

Nog geen perspectief voor de restaurants

Voorlopig moet een groot deel van de horeca haar deuren nog gesloten houden. Dat is ook een domper voor de recreatieve bedrijven. De grote vraag voor veel horeca-ondernemers is dan ook wanneer die horecabedrijven weer open mogen en onder welke voorwaarden. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland had op meer perspectief gehoopt: "Voor alle horecaondernemers is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zodat zij weten waar ze aan toe zijn en gericht plannen kunnen maken voor de toekomst en het voortbestaan van hun bedrijf. Perspectief voor de decembermaand is ook cruciaal; horecaondernemers moeten weten waar ze qua planning, personeel en inkoop rekening mee moeten houden."

Afhalen en bezorgen van eten en drinken is een optie die nog wel geopend blijft. Alhoewel er na 20.00 uur geen alcohol meer mag worden verkocht.