De internationale reisbeperkingen leggen een enorme druk op het wereldwijde toerisme. in de eerste acht maanden van 2020 registreerde wereld-toerisme organisatie UNWTO een daling van 70% internationale toeristische aankomsten. (Europa -68%)

Vooral in de juli (-81%) en augustus (-79%), de drukste vakantiemaanden in het Noordelijk halfrond, was de daling dramatisch. In totaal telde het UNWTO tot de maand augustus 700 miljoen minder aankomsten in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dat vertaalt zich in een verlies van 730 miljard dollar aan exportopbrengsten uit internationaal toerisme. Dit is meer dan acht keer het verlies als gevolg van de wereldwijde economische en financiële crisis van 2009 .

Na de geleidelijke heropening van de internationale grenzen liet Europa in juli en augustus relatief kleinere dalingen optekenen (respectievelijk -72% en -69%). Het herstel was echter van korte duur, aangezien reisbeperkingen en adviezen opnieuw werden ingevoerd als gevolg van een toename van het aantal besmettingen.

Opleving van de internationale vraag verwacht tegen het derde kwartaal van 2021

Het panel van deskundigen van UNWTO verwacht dat het internationale toerisme zich in 2021 weer zal herstelle. Een meerderheid gaat uit van herstel in het derde kwartaal van 2021. Ongeveer 20% van de experts suggereert echter dat het herstel pas in 2022 zou kunnen plaatsvinden. Als belangrijkste oorzaken voor het uitblijven van een opleving worden genoemd:

  • Reisbeperkingen
  • He tuitblijven van een oplossing voor virusbeheersing
  • Een laag consumentenvertrouwen
  • Het gebrek aan gecoördineerde acties tussen landen om te zorgen voor geharmoniseerde protocollen en gecoördineerde beperkingen,
  • De verslechterende economische situatie in diverse landen 

Bron en meer informatie: unwto.org