Duizenden kinderen op de wachtlijst voor een scoutinggroep

Bijna de helft van de scoutinggroepen in Nederland heeft te maken met een wachtlijst. De belangstelling groeit al jaren. De ontwikkeling van soft-skills en de natuurgerichtheid zijn van grote meerwaarde.

Op dit moment heeft Scouting Nederland 110.000 leden in Nederland, waarvan ongeveer 85.000 jeugdleden. Er staan gemiddeld 4 kinderen op een wachtlijst, maar we zien ook veel uitschieters. Bijna de helft van de Scoutinggroepen in Nederland kampt op dit moment met een wachtlijst. Dat blijkt uit recent onderzoek van Scouting Nederland. 42% van de Nederlandse Scoutinggroepen geeft in dit onderzoek aan een wachtlijst te hebben voor nieuwe leden. Dat betekent dat duizenden kinderen op dit moment niet geplaatst kunnen worden bij een Scoutinggroep in de buurt.

De langste wachtlijsten bestaan bij de welpen, kinderen van 7-11 jaar. 91% van de Scoutinggroepen geeft aan dat zij voor deze leeftijdsgroep een wachtlijst hebben. Daarna volgt met 39% de leeftijdsgroep van kinderen van 11-15 jaar, de scouts. Gemiddeld staan er 4 kinderen op een wachtlijst, maar er zijn ook uitschieters te zien van rui, 50 kinderen per wachtlijst.

scouting zeeverkennersWat maakt Scouting zo populair?

Wendy van Rossum, van Scouting Nederland heeft daar wel een idee over: “De groeiende belangstelling zien we al langer, wij denken natuurlijk dat dit komt doordat iedereen eindelijk in ziet hoe gaaf Scouting is! Scouting biedt toffe en uitdagende activiteiten voor kinderen en jongeren waarmee zij zich ook nog eens persoonlijk ontwikkelen. Daarnaast zien we dat het juist in deze tijd steeds belangrijker wordt voor kinderen om soft skills te leren, zoals samenwerking, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid nemen etc. Ook vinden veel ouders het belangrijk dat hun kinderen meer buiten spelen. Daar is Scouting natuurlijk de perfecte plek voor.”

Tekort aan vrijwilligers

De voornaamste reden (51%) dat Scoutinggroepen kampen met een wachtlijst is een gebrek aan leidinggevenden / vrijwilligers. Hierdoor hebben de groepen niet genoeg mankracht om alle kinderen een plek te bieden. Dat is zonde, want dit betekent dat er heel veel kinderen in Nederland nu geen plek kunnen krijgen bij een Scoutinggroep bij hen in de buurt. Scouting vindt het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om een geweldige tijd te beleven, vol met uitdagende activiteiten die bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Bron en meer informatie: www.scouting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *