Het vernieuwde Speelgoedmuseum van België verhuist naar een toplocatie in het nieuwe stationsgebouw van de stad Mechelen. De opening staat gepland voor 2022.

Het Speelgoedmuseum won een marktconsultatie van de NMBS (Belgische Spoorwegen) voor een concessieruimte die rechtstreeks verbonden is met het station Mechelen. Dat past perfect in de plannen van Stad Mechelen en NMBS rond de invulling van de nieuwe stationsbuurt.

Aanwinst voor nieuwe stationsbuurt

Een publiekstrekker als het Speelgoedmuseum op een centrale en vlot bereikbare locatie is een win-win voor alle partijen. "Het station van Mechelen wordt de volgende jaren volledig vernieuwd en de aanwezigheid van het Speelgoedmuseum in de stationsomgeving geeft die vernieuwing extra glans. De locatie in een multimodaal knooppunt zal ongetwijfeld heel wat bezoekers aan het museum voor een duurzame mobiliteitskeuze doen kiezen, die van de trein," zegt Sam Haccour, districtsmanager NMBS. Het Speelgoedmuseum wordt dus nóg vlotter bereikbaar. Het moedigt het gebruik van trein, bus of fiets sterk aan, maar er zal ook voldoende parkeergelegenheid zijn. De nieuwe locatie biedt al die troeven én een uitnodigende verbinding met de binnenstad.

Minister van Binnenlands Bestuur en titelvoerend burgemeester Bart Somers reageert enthousiast: “Met de vernieuwing van de stationsomgeving en de ontwikkeling van de nieuwe Ragheno-site zal het station niet langer aan de rand van de stad liggen, maar er midden in. Het wordt een prachtige wijk, met aandacht voor groen, wonen, werken, mobiliteit en cultuur. Een ideale locatie voor het nieuwe Speelgoedmuseum dat ongetwijfeld veel bezoekers zal aantrekken.”

“Een stad is voortdurend in evolutie. De verhuizing van het speelgoedmuseum naar het modernste stationsgebouw van het land is ongetwijfeld een unieke promotie voor de zichtbaarheid van het museum maar het is ook een wissel op de toekomst voor wijk Nekkerspoel. De plek die vrijkomt aan de Nova-toren is immers de motor voor de make-over van de stationsomgeving Nekkerspoel en daarmee het sluitstuk van de vernieuwingsoperatie van de hele wijk. De bestemmingswissel is een proeve van het gedurfd en duurzaam urbanisme waarmee onze stad school maakt tot ver buiten de stadsmuren”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

(hier onder een foto van de nog kale nieuwe locatie)

Speelgoedmuseum viert 40-jarig bestaan met nieuwe ambitie

De totale oppervlakte van het nieuwe museum zal, verspreid over twee verdiepingen, 3.500 m² bedragen waarvan 2.000m² aan vaste en tijdelijke tentoonstellingsruimte. Het wordt daarmee beperkter in omvang, maar niet minder groots in opzet. Een gloednieuw museaal concept dat bezoekers klein en groot o.a. sterkere interactie biedt, staat in de steigers. Hiermee mikt het Speelgoedmuseum op 80.000 bezoekers per jaar op de nieuwe locatie. Om dat ambitieniveau waar te maken investeert het Speelgoedmuseum €2.000.000. Het Speelgoedmuseum kan voor de realisatie van haar toekomstproject ook rekenen op partners als Stad Mechelen en NMBS.

Bron en meer informatie: www.speelgoedmuseum.be