De opmerking van Mark Rutte “ga niet teambuilden” in de persconferentie van 28 september jl. kwam hard aan, aldus Michiel Pöpping, van de Vereniging voor Buitensport Ondernemingen Nederland (VeBON). De buitensportsector doet dan ook een dringende oproep aan de overheid om te komen met gepaste steunmaatregelen om de sector te laten overleven.

Buitensportbedrijven zitten in één van de sectoren waar de hardste klappen vallen. Voor buitensportbedrijven in Nederland is de groepenmarkt de belangrijkste omzet en zijn de bedrijven afhankelijk van aanvragen voor een teamuitje, teambuildingsactiviteit of buiten-event voor het hele bedrijf.
 
Geboekte activiteiten worden momenteel massaal geannuleerd. Zo verdampt ook de laatste, broodnodige, omzet van dit seizoen. De buitensport biedt bij uitstek juist het meest geschikte uitstapje. Lekker in de buitenlucht activiteiten doen is veruit nog de beste en veiligste manier om je collega beter te leren kennen of om de teamspirit op te poetsen, meldt Michiel Pöpping.
Bedrijven en organisaties willen op een veilige manier verbinding en sociale contacten zoeken. De VeBON heeft in samenwerking  met HISWA-RECRON, Corona-protocollen opgesteld om te zorgen dat buitensportbedrijven veilig werken.
 
Ook de onderwijssector is een grote afnemer van buitensportactiviteiten. In de eerste maanden van de coronatijd is in z´n geheel 80% omzetverlies geleden. In de zomermaanden konden enkele buitensportbedrijven zich nog redden in het aanbieden van activiteiten voor de particuliere markt en toeristen. En juist in het najaar vanaf september staan traditioneel groepsactiviteiten gepland van met name het onderwijs en de zakelijke markt. Deze omzet valt vanaf heden weer totaal weg. De verwachtingen voor het eerste en tweede kwartaal 2021 zijn zeer onzeker, omdat er op dit moment niets wordt geboekt, terwijl normaal gesproken in deze tijd de agenda van volgend jaar weer vol loopt.
 

Oproep aan de overheid

De buitensport is in beginsel een gezonde sector met vele kleine en middelgrote bedrijven. De ondernemers werken iedere dag weer met veel passie voor hun vak en dragen bij aan de sociale cohesie van Nederland. Het zou zonde zijn als deze bedrijven in de toekomst de belangrijke maatschappelijke rol niet meer kunnen vervullen.
De buitensportsector roept de overheid op om de steunmaatregelen zodanig op te tuigen dat onze sector overleeft. Zorg voor een goede uitvoering van de NOW, maak een steunfonds voor bedrijven uit de groepenmarkt en compenseer in de TVL1 het eerste kwartaal op de juiste manier. Buitensportbedrijven hebben het hard nodig!

Meer informatie: www.vebon.nl