Coronacrisis zorgt ook in 2021 nog voor minder toeristen aan Nederland

Tijdens de derde Nationale Toerisme Top maakt NBTC de te verwachten jaarcijfers voor toerisme in Nederland bekend. “Nederland verwacht dit jaar ruim 70 procent minder internationale bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Waar we begin dit jaar nog bijna 22 miljoen internationale bezoekers verwachtten, zijn dit er nu veertien miljoen minder.

Daarnaast gaan Nederlanders zelf ook minder op vakantie in eigen land in vergelijking met afgelopen jaar (-36 procent),” vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC. “Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig. Bijna de hele toeristische sector zit nog steeds in een diep dal en dit blijft voorlopig zo. In 2024 kunnen we naar verwachting pas spreken van herstel,” aldus Jos Vranken.

Aantal vakantieplannen van Belgen en Nederlanders daalt fors

Het aantal vakantieplannen van buitenlandse en binnenlandse bezoekers neemt verder af voor de rest van dit jaar. Met name Nederlanders (-12 procent) en Belgen (-7 procent) hebben wederom minder vakantieplannen voor de rest van 2020, blijkt uit de vierde meting van de Vakantiemonitor van NBTC en Royal Schiphol Group. De Vakantiemonitor meet de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van bezoekers. Jos Vranken: “Opvallend is dat een kwart van de mensen met vakantieplannen de vakantie nog niet heeft geboekt. Van deze 25 procent is minder dan de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar, gezien het toenemend aantal besmettingen en het veranderende sentiment.”

Internationaal toerisme 2020: van +7 naar -71 procent

Het internationaal toerisme naar Nederland is over de afgelopen decennia sterk gegroeid. “Begin van dit jaar was de verwachting dat Nederland een recordaantal internationale bezoekers zou ontvangen, mede door grote evenementen die op de planning stonden zoals de Grand Prix, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal. We verwachtten een groei van 7 procent naar bijna 22 miljoen internationale bezoekers. Maar door lockdowns,  reisrestricties en het sentiment is die verwachting uiteraard drastisch bijgesteld. Met de kennis van nu verwachten we in 2020 in totaal bijna 6 miljoen internationale bezoekers (-71 procent),” licht Jos Vranken toe.

Minder vakantieplannen in 2021

Resultaten uit de vierde meting van de Vakantiemonitor laten verder zien dat meer dan de helft van de ondervraagden als gevolg van corona ook volgend jaar minder vaak op vakantie verwacht te gaan. Zes op de tien geeft aan de vakanties korter van tevoren te boeken komend jaar. Jos Vranken: “Mensen blijven zeer terughoudend en afwachtend in hun reisgedrag. We merken ook dat de meeste mensen vakanties willen boeken met flexibele annuleringsmogelijkheden. Dit heeft een enorme impact voor toeristische ondernemers. Het belang van steunmaatregelen en gerichte investeringen in duurzaam herstel van de toeristische sector blijft onverminderd groot.”

Deze resultaten en het gesprek over duurzaam herstel staan vandaag centraal tijdens de Nationale Toerisme Top, die vanwege corona virtueel plaatsvindt in het bijzijn van bijna duizend betrokkenen uit de toeristische sector.

Bron en meer informatie: www.nbtc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *