Bezoekers van het nieuwe NxtMuseum wanen in de futuristische en
interactieve wereld. Het museum legt zich volledig toe op nieuwe
mediakunst en opkomende technologieën. In het binnenkort te openen Nxt Lab wordt kennis over deze nieuwe technieken gedeeld.

Bezoekers van het nieuwe NxtMuseum wanen in de futuristische en
interactieve wereld. Het museum legt zich volledig toe op nieuwe
mediakunst en opkomende technologieën. In het binnenkort te openen Nxt Lab wordt kennis over deze nieuwe technieken gedeeld.


De openingstentoonstelling 'Shifting Proximities' zorgt meteen al voor verwondering bij de eerste bezoekers die een recensie geven. (zie onderaan dit artikel)

Gelegen in het opkomende Amsterdam-Noord, biedt Nxt Museum op een oppervlakte van maar liefst 1.400 vierkante meter, ruimte aan acht grootschalige multi-zintuigelijke installaties die het resultaat zijn van multidisciplinaire samenwerkingen tussen nationale en internationale kunstenaars, ontwerpers, technologen, wetenschappers en muzikanten.

Bezoekers worden door Shifting Proximities uitgenodigd om fysiek, emotioneel en intellectueel in contact te komen met de wereld om ons heen. In een gepersonaliseerde ervaring die elke keer weer uniek is kunnen bezoekers onder meer de vorming van een zwart gat ervaren, leren hoe bomen communiceren, en zichzelf onderwerpen aan de tekortkoming van algoritmes voor gezichtsherkenning. De openingstentoonstelling onderzoekt de manier waarop mensen maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren en hoe zij hierop reageren.

Nxt Lab - ruimte om te experimenteren

Het nog op te zetten Nxt Lab biedt ruimte voor experimenten, onderzoek en ontwikkeling, en is tevens de thuisbasis van het 'residency'- programma van het museum - en Nxt Stage, met 320 vierkante meter de grootste ruimte en een platform voor vernieuwende performances en audiovisuele kunst.

Zowel Nxt Lab en Nxt Stage zijn ingericht om met snellere regelmaat nieuw werk te tonen en stelt het museum in staat in te spelen op dringende sociaal-politieke vraagstukken. Samen met de reguliere tentoonstellingsruimtes vormen zij een driedelig programma binnen het museum van drie tot zes maanden.

Meer informatie: www.nxtmuseum.com

Nieuwe technieken op het gebied van presenteren en beleven vragen om een creatieve aanpak. Vaak worden dit soort technieken als eerste in de creatieve sector ontwikkeld en toegepast, waarna zij ook worden opgepikt door sectoren zoals de recreatiesector. Gezien de eerste reacties en recensies, waarbij bezoekers echt worden betoverd door de beleving, is dit museum een broedplaats van nieuwe ideeën waarvan ook de attractiesector (op termijn) van kan profiteren.

de redactie

https://twitter.com/Sunny_Jansen_/status/1299079526258028549?s=20 https://twitter.com/ginnyranu/status/1299741664496488449?s=20 https://twitter.com/liekev/status/1300699333038403585?s=20