De Amerikaanse trendwatcher Faith Popcorn benoemt zeventien culturele en sociale onderstromen die de toekomst van de Westerse mens gaan bepalen. Eén van die trends is onze groeiende zoektocht naar ‘spirituele ankers’.

De Amerikaanse trendwatcher Faith Popcorn benoemt zeventien culturele en sociale onderstromen die de toekomst van de Westerse mens gaan bepalen. Eén van die trends is onze groeiende zoektocht naar ‘spirituele ankers’.

Visit Zuid-Limburg haakt hier nu toeristisch op in en lanceerde gisteren in de Heilige Amelbergabasiliek in Susteren de vernieuwde campagne Bezin in Zuid-Limburg. Ze deed dit samen met de gemeente Echt-Susteren die bezinning en kwaliteit van leven als speerpunt heeft benoemd en dit verbindt met haar identiteit. Want, zo stelt burgemeester Jos Hessels: “In Echt-Susteren koesteren we de kunst van het onthaasten van oudsher. We nemen de tijd voor elkaar, laten ons niet gek maken door druk van buitenaf. Eigenschappen die in ‘het nieuwe normaal’ van grote waarde zijn en blijven. En waar we de rest van Nederland graag deelgenoot van maken.” 

Inspiratiebrochure Bezin in Zuid-Limburg

Onderdeel van de campagne is de nieuwe brochure Bezin in Zuid-Limburg. Hierin vindt de lezer verschillende tips voor mindfullness en onthaasten, informatie over bijzondere en onbekende plekken, wonderlijke gebeurtenissen en typisch Zuid-Limburg tradities. En een verwijzing naar de 11 thematische Camini’s oftewel mini Camino’s/mini pelgrimservaringen, korte rondwandelmogelijkheden van 5 tot 15 kilometer die deels over het Jacobspad* lopen of dit raken. Elk gebaseerd op het vinden van bezinning en bewustwording. Geschikt voor inwoners die graag ‘veilig’ willen onthaasten maar ook voor pelgrims die in Zuid- Limburg willen oefenen voor het grotere werk naar Santiago de Compostella. Voor elke route is een stempel te verdienen en wanneer alle 11 de stempels in het boekje verzameld zijn, ontvangt de wandelaar een attentie in een van de Visit Zuid-Limburg Shops.

*) Het Jacobspad, het deel van de Camino de Santiago dat door Zuid-Limburg loopt en 10 Zuid-Limburgse gemeenten (Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Beekdaelen, Meerssen, Valkenburg, Gulpen-Wittem, Vaals, Maastricht, Eijsden-Margraten, Beek) raakt.

Spiritueel toerisme in Zuid-Limburg

Al in 2008 startte Visit Zuid-Limburg met het uitdiepen van het ‘spirituele’ toerisme in Zuid-Limburg en ontwikkelde tal van nieuwe initiatieven, die ook internationaal opvielen. Want in 2018 won de regio met het project ‘South-Limburg, a spiritual awakening’ de 2e prijs bij de Europese competitie om de European Cultural Tourism Destination Award. In juni 2018 werd Zuid-Limburg lid van de European Federation Saint James Way, de organisatie die het gebruik van de oudste culturele route van Europa bevordert: de Camino naar Santiago de Compostella. Doel van deze federatie is onder andere om ook de minder bekende routes naar Santiago in Europa te promoten en om deze middeleeuwse pelgrimsroute zo breed mogelijk toegankelijk te maken. Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s in Europa die – zowel door een noord-zuid traject als een oost-west traject – door dit beroemde Europese pelgrimspad wordt doorkruist.

Foto's door Visit Zuid-Limburg

DNA-thema

Anya Niewierra, directeur Visit Zuid-Limburg: “Onze strategische ligging aan deze Europese culturele route in combinatie met ons religieuze erfgoed, onze prachtige natuur en onze katholieke tradities maken Zuid-Limburg geschikt om het bezinningstoerisme verder te promoten om zo ook het bezoek aan onze toeristische bedrijven te stimuleren. Zowel met religieus, spiritueel, spa en zakelijke toerisme”.

Meer informatie: www.visitzuidlimburg.nl/ontdek/bezin-in-zuid-limburg/