Gaming is het stadium van de thuiscomputer inmiddels ontgroeid. Nieuwe concepten, waarbij gamers elkaar kunnen ontmoeten, zijn in opkomst. Deze nieuwe bedrijven zijn speler op de recreatiemarkt, vaak gesitueerd in een stedelijke omgeving.

Gaming is het stadium van de thuiscomputer inmiddels ontgroeid. Nieuwe concepten, waarbij gamers elkaar kunnen ontmoeten, zijn in opkomst. Deze nieuwe bedrijven zijn speler op de recreatiemarkt, vaak gesitueerd in een stedelijke omgeving.

Vastgoedonderzoeker Savills geeft een update van deze markt. In hun rapport schrijven zij vanuit het perspectief van verhuurders van vastgoed. Dus ook kantoorruimtes om games te programmeren is voor hen 'markt'. Er zijn echter ook leisure-gerelateerde categorieën in opkomst.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: "Gamers willen elkaar ontmoeten. Hierdoor zorgt de gaming-industrie voor een steeds grotere, maar ook specifiekere vraag naar vastgoed, op goed bereikbare locaties van substantiële omvang (e-sports arena's, arcadehallen en conceptstores).

Op welke locatie komen gamingbedrijven terecht? Kleemans: 'Zeker omdat het samenkomen steeds belangrijker wordt, heeft de zichtbaarheid van de locatie een hoge prioriteit. Dergelijke bedrijven komen dus meer en meer op grotere locaties in de binnenstad te zitten. In diverse landen is men wat dat betreft al een paar stappen verder dan in de Nederlandse marktomgeving." Op het verlanglijstje van gemingbedrijven staat ook een goede ontsluiting met snel internet.

Savills verwacht in Nederland een verdere clustering van functies zoals een ‘experience store’, een e-sports arena en de aanwezigheid van een ontwikkelaar en / of opleidingsinstituut op één locatie. Hetgeen in lijn is met de huidige vastgoed trend, working, leisure and living’ op dezelfde locatie centraal staan.

Enkele voorbeelden van bedrijven die in Nederland aan de weg timmeren bij deze vorm van Gaming-concepten.

  • Gamestate - een nieuwe vorm van de arcade hallen - met inmiddels zeven locaties in Nederland. (ook actief bij recreatiebedrijven)
  • Tonton club - speelparadijs voor volwassenen - met drie locaties in Amsterdam
  • F1 Racing Centre - simulatoren (Utrecht)
  • Team Liquid - E-sports campus - Utrecht

Bron en meer informatie: www.savills.nl

Om winkelgebieden aantrekkelijker te maken en leegstand te voorkomen kijken vastgoedbeheerders steeds vaker naar invulling met meer leisure en horeca. Eventueel tegen een lagere m2 huuropbrengst; met het doel om het totaalconcept aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

zie ook: Verslag van Expertmeeting Retailtainment 2020

redactie