De provincie Utrecht heeft recent twee onderzoeken naar haar recreatieve voorzieningen laten uitvoeren. Zowel op het gebied van zwemwater als openluchtrecreatie is er met name rondom steden een tekort aan capaciteit. De rapporten leiden ook tot aanbevelingen, waarin o.a. een rol is weggelegd voor ondernemers. De provincie Utrecht heeft recent twee onderzoeken naar haar recreatieve voorzieningen laten uitvoeren. Zowel op het gebied van zwemwater als openluchtrecreatie is er met name rondom steden een tekort aan capaciteit. De rapporten leiden ook tot aanbevelingen, waarin o.a. een rol is weggelegd voor ondernemers.

[caption id="attachment_7052" align="alignright" width="300" caption="Met het recent geopende Down Under in Nieuwegein (restaurant, kabelskibaan, recreatieplas) wordt zowel een tekort aan zwemwater als recreatie weggewerkt"][/caption] Recreatie om de stad De provincie Utrecht heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de recreatieve aantrekkelijkheid door onder andere Recreatie om de Stad (RodS) gebieden aan te leggen zoals Recreatiegebied Laagraven en het Noorderpark. Ondanks deze initiatieven zijn er in de provincie 6 gebieden rondom de stad Utrecht en Amersfoort met een groot tekort aan recreatiemogelijkheden voor wandelen en fietsen: Amersfoort Noord, Amersfoort Noordwest, Utrecht Noordwest, Utrecht Noord, Utrecht Zuidoost, Utrecht Zuidwest en Abcoude. Meer informatie in De toekomst van recreatie om de stad Zwemwater Het huidige zwemwateraanbod in de provincie Utrecht is dusdanig dat er in een groot deel tekorten optreden. Veel tekorten treden op dichtbij steden. Amersfoort, Soest, Zeist en Veenendaal hebben helemaal geen zwemwater in de buurt. De tekorten zijn hier dan ook zeer groot. De plaatsen Utrecht, Woerden, Mijdrecht en Houten hebben wel locaties in de buurt, maar door de grote vraag vanuit deze steden, zijn ook hier grote tekorten. Meer informatie in het Behoeftenonderzoek Zwemwater, Utrecht [caption id="attachment_7053" align="alignright" width="300" caption="Fort met een horecabestemming in Utrecht"][/caption] Kansen voor ondernemers Met name in het rapport ‘Recreatie om de stad’ wordt expliciet aandacht besteed aan de rol van horeca- en recreatieondernemers. Cijfermatig zijn er tekorten in groenvoorzieningen, wandel- en fietsmogelijkheden in kaart gebracht. De toelichting geeft recreatie en horecavoorzieningen een eigen plek: “Er moet ook gekeken worden naar de kwaliteit van het gebied. Zo zijn er naast recreatieruimte en paden ook voorzieningen en activiteiten in een gebied nodig.” Ook wordt er per gebied heel concreet aangegeven welke ondernemers de ruimte zouden moeten krijgen. Enkele voorbeelden:

  • Stadsgewest Utrecht en Amersfoort: Ontwikkelingsmogelijkheden geven aan (agrarische en recreatie)ondernemers in deze gebieden door ruimte in de structuurvisie te creëren.
  • Amersfoort Noordwest: Denk aan aanlegplaatsen en horeca aan het water en houd rekening met een creatieve en artistieke invulling van het buitengebied (ateliers, voorstellingen, sier- en heemtuinen.)
  • Utrecht Noord: Verdere ontwikkeling van forten (horeca, vergaderlocaties, exposities, kleinschalige culturele evenementen en festivals) en verbindingen hiernaartoe.

Ondernemers die op de plannen willen inspelen kunnen contact opnemen met de provincie. In de links naar de twee onderzoeken staan de contactpersonen bij de provincie vermeld.