Dat de recreatiemarkt te lijden heeft onder het Coronavirus, mag geen verrassing zijn. Toch presteert de markt als geheel op dit moment, vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar, beter: er staat bijna 3% meer omzet genoteerd doordat er bijna 7% meer reserveringen zijn gemaakt.

Dat de recreatiemarkt te lijden heeft onder het Coronavirus, mag geen verrassing zijn. Toch presteert de markt als geheel op dit moment, vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar, beter: er staat bijna 3% meer omzet genoteerd doordat er bijna 7% meer reserveringen zijn gemaakt.

Deze cijfers komen met name voort uit het feit dat de Nederlandse vakantieganger meer voor eigen land kiest en over het algemeen eerder boekt voor de zomervakantie van 2020. Dat blijkt uit de vierde update van de Stratech Benchmark voor de verblijfsrecreatie.

Als we kijken naar het boekingsverloop voor de zomervakantie van 2019, dan zien we dat het merendeel van de reserveringen voor zowel de kampeerplekken als de verhuuraccommodaties in de maanden juli en augustus zijn gemaakt. Van alle reserveringen kwam 48% in die maanden binnen. Met name de kampeerplekken werden relatief later geboekt.

Onderstaand diagram laat zien in welk jaar en welke maand de reserveringen voor de zomerperiode van 2019 binnen kwamen. Hierin geeft de dikte van de lijn aan hoeveel reserveringen er in die maand zijn gemaakt ten opzichte van het totaal; Hoe dikker de lijn, hoe meer reserveringen.

De gast boekt eerder voor de zomervakantie

Dit jaar is er op dit moment meer geboekt voor de zomervakantie. Op dit moment, vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar, zijn er ruim 43% meer reserveringen gemaakt en staat er ruim 32% meer omzet genoteerd. De gast boekt eerder voor de zomervakantie.

Onderstaande grafiek onderschrijft dat ook en laat het aantal boekingen zien voor de zomervakantie van 2020 (blauwe lijn) vergeleken met de zomervakantie van 2019 (rode lijn). Hier is duidelijk te zien dat er vanaf week 10 (veel) minder gereserveerd is, maar dat het vertrouwen vanaf week 16 weer terug lijkt te komen en dat in de weken daarna fors meer geboekt is.

Toename reserveringen via Touroperators

Ook worden er weer meer reserveringen via touroperators gemaakt. Onderstaande afbeelding laat zien dat het aantal reserveringen dat via de tourperators, die zijn aangesloten bij onze Channel Manager, wordt gemaakt toeneemt.

Conclusie

Dat de zomervakantie er op dit moment beter voor staat dan vorig jaar, wil nog niet zeggen dat deze periode uiteindelijk ook beter zal presteren dan vorig jaar. Deze periode eerst voorbij zijn om een goed vergelijk te kunnen maken. Dit zullen we tijdens ons volgende blog uitgebreid analyseren, waarnaast we tevens vooruit zullen kijken naar de herfstvakantie.

Meer informatie: www.stratech.nl

Met dank aan:

Rob Stevens, Account Manager bij Stratech, en verantwoordelijk voor de softwareoplossing Stratech-RCS.

Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie

Met de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie heb je inzicht in je eigen prestaties ten opzichte van vorig jaar én van de markt op het gebied van omzetbezettingsgraad en gemiddelde prijs per nacht

Met behulp van de Benchmark kun je zien of jouw recreatiebedrijf echt goed presteert en stelt je in staat de behaalde resultaten in het juiste perspectief te plaatsen. Door deze inzichten kun je betere en onderbouwde beslissingen nemen. Op basis hiervan kun je:

  • Marketingbudget op het juiste moment inzetten
  • Meer rendement uit je accommodaties halen
  • Hogere bezettingsgraad realiseren
  • Meer omzet genereren