Uit het steden- en strekenonderzoek van Hendrik Beerda blijkt dat vooral senioren hun vakantievoorkeur aanpassen aan de omstandigheden. Activiteiten in de omgeving zijn minder van belang; een natuurlijke omgeving staat voor veiligheid.

Uit het steden- en strekenonderzoek van Hendrik Beerda blijkt dat vooral senioren hun vakantievoorkeur aanpassen aan de omstandigheden. Activiteiten in de omgeving zijn minder van belang; een natuurlijke omgeving staat voor veiligheid.

Het jaarlijks terugkerende onderzoek naar het imago van steden en streken staat dit jaar zwaar in het teken van de Coronacrisis. Hierdoor gaan veel meer Nederlanders in eigen land op vakantie. Uit de resultaten kan Hendrik Beerda aflezen dat ouderen voorlopig nog drukke plekken willen ontlopen. Een bezoek aan een attractie of museum wordt als risico gezien. Daardoor neemt het belang van een comfortabele accommodatie, waar de nodige veiligheidsmaatregelen zijn genomen, in belang toe.

Texel is dé vakantiebestemming voor tieners vanwege natuur, sfeer en horeca

‘Voor 12- tot 18-jarigen heeft Texel de ideale mix voor een vakantie in eigen land’, verklaart merkadviseur Hendrik Beerda. ‘De jongere doelgroep vindt met name het buitenleven op Texel aantrekkelijk, maar ook de sfeer en horeca op het Noord-Hollandse Waddeneiland scoren hoog. Een vakantie in Zeeland is de nummer twee vakantiebestemming voor jongeren. Deze provincie heeft voor hen dezelfde aantrekkelijke ingrediënten als Texel maar dan minder uitgesproken.’ Populairste vakantieregio's Onder jongeren (12 tot 18 jaar):

  1. Texel
  2. Zeeland
  3. Limburg
  4. Waddenzeegebied
  5. Drenthe

Zuid-Limburg bij ouders op plek één voor natuur, fietsen en wandelen

Uit het onderzoek blijkt dat de mooie natuur en de vele fiets- en wandelmogelijkheden bepalend zijn voor de populariteit van Zuid-Limburg onder ouders. Ook de fijne, Bourgondische sfeer helpt mee aan de toppositie. De mix van ontspanning op het strand en de wandelmogelijkheden bezorgen Texel de nummer twee plaats onder ouders. Fietsen in de mooie natuur van de Veluwe komt op de derde plek. Populairste vakantieregio's voor ouders:

  1. Zuid-Limburg
  2. Texel
  3. Veluwe
  4. Zeeland
  5. Waddenzeegebied

Utrecht bij jong en oud populairder dan Rotterdam voor stedentrip

Het winkel- en horeca-aanbod is bepalend voor de samenstelling van de steden top 3 onder jongeren. Amsterdam heeft volgens tieners veruit de beste winkels en uitgaansgelegenheden van Nederland, gevolgd door Utrecht en Rotterdam. Ook als het gaat om architectuur is Amsterdam de favoriet, maar spreken de moderne gebouwen van Rotterdam de jeugd meer aan dan de historische binnenstad van Utrecht. Utrecht scoort echter veel beter dan Rotterdam als het gaat om de sfeerbeleving. ‘Om naar de nummer twee positie te klimmen moet Rotterdam zich veel meer gaan profileren als een gezellige uitgaansstad’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Onder volwassenen is de sfeerbeleving ook de zwakke plek van Rotterdam, vooral als het gaat om de horeca. De waardering voor het winkelaanbod van Utrecht en Rotterdam ligt onder volwassenen op vergelijkbaar niveau.’

Bron en meer informatie: www.hendrikbeerda.nl/home