Steeds meer mensen hebben moeite met de anderhalve meter afspraak

Anderhalve meter afstand houden lukt mensen steeds minder goed. En dat kan gevolgen gaan krijgen voor de vrijheden die Nederlanders zo langzaamaan hadden verdiend. De voorzitter van het veiligheidsberaad waarschuwt dat maatregelen worden aangescherpt als te veel mensen zich niet aan afspraken houden.

(foto Leisurelands – van voor de coronacrisi)

Afgelopen Hemelvaartsdag (21 mei) werd het op diverse plekken te druk. Mensen wilden met het zonnige weer vooral weer stranden en recreatieplassen opzoeken. Veiligheidsregio’s namen extra maatregelen en handhavers moesten regelmatig optreden. Er werden o.a. wegen naar het strand afgesloten en stadsparken ontruimd. Het geeft wel aan hoe groot de behoefte is om weer op pad te gaan.

RIVM gedragsonderzoek

Dat het voor steeds meer mensen lastiger wordt blijkt ook uit een gedragsonderzoek van het RIVM. Daaruit blijkt dat het voor mensen lastiger is om 1,5 meter te bewaren. Het aantal mensen dat zegt dat anderen zelden of nooit in hun anderhalve meter komen, neemt vergeleken met half april af voor op het werk (-5%), bij het boodschappen doen (-9%) en bij het bezoeken van familie en vrienden (-12%). Er is ook een toename van het aantal mensen dat aangeeft dit (heel) moeilijk te vinden (+5%).

Het onderzoek biedt ook bemoedigende resultaten: Het draagvlak voor de hygiënemaatregelen, het thuisblijven bij verkoudheidsklachten en het afstand houden blijft met 90-95 procent score onveranderd hoog. Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid blijken de gedragsadviezen wat beter volgen.

Meer informatie: Tweede gedragsonderzoek in coronatijd door het RIVM


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *