De trend om deze zomervakantie te vieren in eigen land zet door. Belvilla ziet de boekingen voor de zomermaanden in eigen land verder stijgen naar 65% ten opzichte van vorige maand. Ook in andere landen in Europa neemt het aantal boekingen toe voor de zomervakantie in eigen land.

De trend om deze zomervakantie te vieren in eigen land zet door. Belvilla ziet de boekingen voor de zomermaanden in eigen land verder stijgen naar 65% ten opzichte van vorige maand. Ook in andere landen in Europa neemt het aantal boekingen toe voor de zomervakantie in eigen land.

Boekingen in eigen land blijven stijgen

De vakantiehuizen van Belvilla in Nederland worden nog steeds veel geboekt voor de zomerperiode. In april stegen de boekingen voor een vakantiehuis in de zomermaanden juli en augustus in Nederland wekelijks met 40%. De afgelopen week (t/m 15 mei) steeg het zelfs tot 65% ten opzichte van de week ervoor.  En dat is fors. De verwachting is dat deze stijging verder doorzet. Waar Nederland deze zomer vakantie viert? De regio’s Gelderland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg zijn volgens de boekingscijfers de top 5 Nederlandse bestemmingen.  

Is het niet gebruikelijk dat de boekingen voor de zomervakantie toenamen naarmate de datum dichterbij komt?

Een woordvoerder van Belvilla ligt toe: "Normaal gesproken worden boekingen voor de zomer ruim van tevoren gemaakt, namelijk 6 maanden van tevoren of zelfs nog eerder, en uiteraard normaal gesproken ook voor over de grens. Nu de situatie anders is, boeken Nederlanders (om) voor een vakantie in Nederland. Dus meer boekingen in Nederland. De piek qua boekingen die we nu zien in deze periode is dus anders dan gebruikelijk."

Trend zichtbaar in heel Europa

Hanita van der Meer, Brand PR Director bij Belvilla: “Niet alleen in Nederland zien we deze uitzonderlijke stijging. Ook in andere Europese landen worden volop huizen in eigen land geboekt voor de zomerperiode. Een goed voorbeeld hiervan is Denemarken, het land dat als eerste haar grenzen sloot in Europa, maar waar reizen binnen de eigen landsgrenzen wel toegestaan was. Week op week zien wij daar de boekingen voor vakantiehuizen daar stijgen met maar liefst 75%. Ook Spanje en Italië laten heel voorzichtig een plus zien”. In Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland is een stijging zichtbaar van ruim 50%. België kende een piek in boekingen in april, maar lijkt nu eerst de nieuwe maatregelen af te wachten.

Vooruitblik

Belvilla voorspelt dat, als een tweede golf uitblijft na versoepeling van de maatregelen, de vraag naar vakantiehuizen en vakantieparken in eigen land nog sterker zal toenemen. Mochten de grenzen opengaan, dan verwacht Belvilla dat mensen deze zomer niet heel ver zullen gaan en in eerste instantie kiezen voor een vakantie in een van de buurlanden. Veiligheid en gezondheid staan voorop: Belvilla houdt zich aan de maatregelen van de overheid en vakantiehuizen worden goed schoongemaakt.

Bron en meer informatie: Belvilla