Zoektocht naar de single markt voor vakantiewoningen

Het is een demografisch gegeven dat steeds meer Nederlanders een eenpersoonshuishouden voeren. Maar dat is niet de enige markt voor eenpersoonsvakanties in Nederland. Droomparken maakt werk van single vakanties en leert steeds meer over de marktdynamiek.

Op Droompark De Zanding in Otterlo werd afgelopen zomer de Solo Retreat geïntroduceerd. Droomparken CEO Andries Bruil zei bij de lancering al dat zij volop kansen zien in deze markt. Als pionier in de markt voor single bungalowvakanties wordt er volop getest welke formule het best aanslaat bij de verschillende doelgroepen. Ik (redacteur Walter Jonker) verbleef twee dagen in de Solo Retreat als ‘digital nomad’. De locatie bod mij een rustige werkplek en een aangename omgeving voor na het werk.

Uitstekende opbrengst per m2

De Solo Retreat kan worden gezien als een bijzondere vorm van een Tiny House. De lancering van de Solo Retreat en ook de introductie van de Tiny Houses hebben al zo veel belangstelling getrokken dat er sprake is van een vliegende start voor de kleinschalige vakantiewoningen. Inmiddels worden er op Droompark De Zanding, naast de demonstratiewoning, nog vier nieuwe Solo Retreats gebouwd. In het voorjaar zijn deze accommodaties voor het eerst boekbaar. Ook op ander parken zijn inmiddels plannen om Solo Retreats neer te zetten. Bruil: “Als je de accommodaties bekijkt vanuit het perspectief van opbrengst per m2 dan springen de Solo Retreat en onze Tiny Houses er echt boven uit. Voor de boeker is het ook een goede deal, want die betaalt minder dan in een meerpersoonsvakantiewoning. Wij willen onze gasten ‘affordable luxury’ bieden.”

Worden de Solo Retreats verkocht (net als andere vakantiewoningen) of houden jullie deze accommodaties in eigen bezit? Bruil: “Beide opties zijn nog mogelijk. We denken dat er een aantrekkelijk rendement te behalen valt. Met de Solo Retreats krijgen we er dan een verkoopoptie bij aan de onderkant van ons prijsassortiment.”

De single markt is bijzonder divers

Dat de doelgroep voor single vakanties zeer divers is, heeft Droomparken inmiddels ook ontdekt. Op dit moment is de gast van middelbare leeftijd de belangrijkste doelgroep. Zij komen vooral in het weekend. Bruil: “Wij zien ook heel veel boekingen van mensen die niet als single door het leven gaan, maar die er bewust voor kiezen om een paar dagen alleen op pad te gaan. Voor de bezetting gedurende de weekdagen kijken we naar de markt van 65-plussers. We zien op dit moment ook dat de coronacrisis van invloed is op de boekingen. Veel mensen willen even hun huis ontvluchten nu de lockdown wat langer aanhoudt. En het klinkt misschien vreemd, maar de kleine accommodaties trekken ook de belangstelling van grotere groepen die samen op pad willen, maar wel met elk een eigen accommodatie. Wat we ook ontdekken is dat de boekers van de kleinere accommodaties relatief veel van onze horeca gebruik maken.”

Vakantiepark volgens de principes van een dorp

Bruil gelooft niet in een park dat specifiek gebouwd is voor één nichemarkt: “Dat maakt je ten eerste veel te afhankelijk van specifieke situaties. In deze coronatijden blijven bijvoorbeeld de groepen weg. Ik zie een vakantiepark als een dorp. Het is daar juist zo gezellig doordat er allerlei verschillende mensen samenkomen. Dat willen wij op onze parken ook creëren met ons ‘dorpsplein’. We richten onze parken wel zo in dat gelijkgestemden bij elkaar in een wijk worden gesitueerd.
Ook de nieuwe Solo Retreats worden gegroepeerd geplaatst. Bruil ligt toe: “We zorgen ervoor dat mensen aan de voorzijde van hun accommodatie een stuk privacy hebben. Als je voor een Solo Retreat kiest om even op jezelf te zijn, dan is dat mogelijk. Aan de achterzijde wordt een gemeenschappelijke ruimte ingericht, waar mensen, die daar behoefte aan hebben, juist makkelijk en laagdrempelig andere mensen kunnen ontmoeten.”

De prijsstelling speelt ook een rol in verhuurstrategie van de Solo Retreats. In de hotelwereld betalen singles vaak de prijs van een tweepersoonskamer. De prijsstelling van een Solo Retreat zal niet de helft van een normale vakantiewoning bedragen, maar wel een stuk lager dan een ‘normale’ vakantiewoning.

Mijn eigen ervaringen

Onder het motto ‘Je weet pas waar je over schrijft als je het zelf ervaart’, verbleef ik twee nachten in de demo-versie van de Solo Retreat. Ondanks het slechte weer buiten, bood de accommodatie een aangenaam en comfortabel verblijf. Met name het schitterende uitzicht over het meer is uniek. De Solo Retreat is dankzij de bescheiden benodigde oppervlakte makkelijk te plaatsen – ook op kleinere percelen. Het huisje staat op een betonnen plaat en is aangesloten op alle voorzieningen (riool, gas, licht en water)
De compactheid van de accommodatie heeft niet mijn eerste voorkeur. Ik ben daarmee wellicht ook niet de standaard doelgroep voor dit soort accommodaties. Geef mij maar wat meer ruimte, ook al zal daar een hoger prijskaartje aan hangen. Vooral de halvering van het keukentje vond ik onhandig. Zeker als je van plan bent om zelf wat klaar te maken, dan is een beetje werkruimte wel gewenst. De Diamond Suite (basisontwerp van de Solo Retreats), is modulair en schaalbaar op te leveren. Een metertje meer ruimte voor de keuken is dus makkelijk in te plannen.

De inrichting van de Solo Retreat is warm en huiselijk. Het is zeker een accommodatie waar je je snel thuis voelt. Bij de start van het project was nog niet duidelijk welke doelgroep er op de Solo Retreat af zouden komen. Als dat wat meer uitgekristalliseerd is, dan zou je de accommodatie nog beter op die specifieke doelgroep kunnen inrichten. Ik verbleef hier als ‘digital nomad’, die het huisje ook als werkruimte gebruikt. Dan is het bijvoorbeeld handig om ook wat helderder verlichting te hebben, een comfortabele stoel (was aanwezig), en ruimte om je bureautje in te richten. De naastgelegen Tiny Office (los te huren katoorgebouwtje) kwam voor mijn doelstellingen wel erg goed uit.

Uit een gesprek met de leverencier van de accommodatie (Diamond Suite) vernam ik dat er zeer veel mogelijk is in zowel maatvoering als inrichting van de Solo Retreat. In de nieuwe serie zijn al weer diverse verbeteringe doorgevoerd en ook de aankleding wordt per huisje verschillend.

Meer informatie: www.droomparken.nl/soloretreat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *