Werkgeluk – Dit is wat het betekent voor jouw bedrijf

Geluk op het werk is de sleutel tot het opbouwen van een betrokken en productief team. Zo bereik je het welzijn dat je als organisatie nodig hebt op het werk. Of het nu gaat om een team dat dagelijks samenkomt op kantoor of vaak op afstand werkt, gelukkige medewerkers zijn creatiever, levendiger en succesvoller voor bedrijven en organisaties.

Foto door fauxels

Daar komt bij dat geluk zeer aanstekelijk is, dus blije werknemers maken ook klanten blij! Laten we eens kijken naar wat werkgeluk precies is en hoe je gelukkige werknemers kunt creëren.  

Wat maakt werkgeluk?

De benaming “werkgeluk” heeft de afgelopen jaren steeds meer betekenis gekregen en is een essentieel aspect geworden dat invulling geeft aan onze carrières. Sterker nog, tegenwoordig bestaat er zelfs de Week van het Werkgeluk, waarbij speciale aandacht wordt geschonken aan een gezonde, betrokken en betere samenwerkingen voor zowel organisaties als individuen.

In feite bestaat werk uit twee belangrijke aspecten: het gevoel dat werk zinvol en nuttig is en je plezier moet hebben in wat je doet. We kunnen spreken van werkgeluk wanneer we met plezier naar ons werk gaat, het nut ervan inzien en we het als een waardevol onderdeel van ons leven beschouwen. Om dit op de werkvloer te ontwikkelen, hebben we hieronder wat essentiële tips voor geluk op het werk op een rijtje gezet.

Inzet voor welzijn van het team

Willen we iets in het leven bereiken, moeten we eerst toegewijd zijn aan onze doelen en voorkeuren. Wil je jouw werknemers gelukkig maken, is het belangrijk dat welzijn deel uitmaakt van de bedrijfscultuur. Maak jezelf, het management en iedereen van het team duidelijk waarom geluk op de werkplek en het welzijn van werknemers een vitale rol spelen. Maak van vreugde een kernwaarde van jouw bedrijf en zorg voor specifieke praktijken om deze waarde ondersteuning op de werkvloer te bieden. Welzijnsstrategieën zoals coaching en teambuildingactiviteiten kunnen bovendien zeer goed deel uitmaken van een burn-out preventie.

Hecht waarde aan de ontwikkeling van het personeel

Leren is een plezierige ervaring en de drijvende kracht voor persoonlijke ontwikkeling en het doen van doelgericht werk. Zorg er dus voor dat je jouw werknemers gemotiveerd en enthousiast houdt over hun werk, door middel van mogelijkheden te creëren voor hun ontwikkeling en loopbaanontwikkeling.

Dit kun je doen door te achterhalen welke zaken voor jouw teamleden belangrijk zijn. Betrek je werknemers nog verder door de training zinvol te maken en af te stemmen op hun persoonlijke leerdoelen.

Samenwerking en verbinding

Tenslotte is het belangrijk om werknemers de kans te geven om contacten te leggen en sterke werkrelaties op te bouwen, waar ze zich ook bevinden. Vriendschappen op het werk zijn belangrijk, omdat ze het welzijn kunnen verhogen en een ondersteunend netwerk opbouwen. Denk aan het organiseren van ijsbrekermomenten, werkchats en brainstormsessies, en zorg ervoor dat alle werknemers kunnen deelnemen.

Meer informatie: Week van het werkgeluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *