Wat fascineert kinderen in waterspel?

Wanneer kinderen spelen met water is hiërarchie ver te zoeken. Iedereen is gelijk. En iedereen komt vanzelf een keer aan de beurt bij het pompen, kliederen of waterscheppen. De rolverdeling (als die er al is), gaat vanzelf. Daarom kunnen kinderen van verschillende leeftijden ook moeiteloos met elkaar spelen met water.Dat vertelt Kirsten Goede, speelexpert bij Goede Speelprojecten

Verbetering van bezoekerservaring

Waterspel is iets wat kinderen fascineert en biedt tegelijkertijd mogelijkheden om te spelen, te ontdekken en te leren. Het aanbieden van waterspel verhoogt de algehele bezoekerservaring voor zowel kinderen als ouders. Voor ouders is het uitkiezen van een locatie waar kinderen veilig en leuk kunnen spelen een belangrijke overweging bij het kiezen van een dagje uit of vakantieverblijf.

Naarmate een kind mentaal groeit en het kennisniveau toeneemt, zal de manier waarop het speelt met water, ook veranderen. Water heeft een educatief en technisch element in zich.

Je kunt een waterspeelplaats inrichten door diverse modules met elkaar te koppelen, daarmee breng je variatie in de speelplek en kun je de speelplek verbijzonderen. Een aantal interessante technische elementen, waarmee je een maatwerk waterspeelplek kunt opbouwen, zijn:

 • Diverse soorten, vormen en maten van kliedertafels in robiniahout of staal
 • Goten in diverse vormen, lengtes en breedtes, met stoppen, verdelers, schuifafsluiters, stuwen, …
 • Archimedesspiraal met bassin en uitloopgoot
 • Soepel lopende kiepemmer
 • Waterrad in diverse diameters
 • Watertrechters
 • Waterlift
 • Waterwip
 • Stuwen (klapstuw en trekstuw) voor in een gemetselde of geboetseerde waterloop

Educatieve voordelen van waterspel

Spelen met water bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen door samen te werken, te delen en om te leren communiceren. Daarnaast stimuleert waterspel ook de sensorische en motorische ontwikkeling door de fysieke uitdagingen die waterspel met zich meebrengt. Waardoor het toevoegen van waterspel ook educatieve componenten toevoegt aan een locatie.

Duurzaamheid en onderhoud

Waterspeeltoestellen, net als alle andere toestellen, dienen periodiek schoongemaakt te worden.

De pompen vergen enige aandacht:

 1. Waterleidingpompen of watertappunten. Deze worden via een tyleenbuis aangesloten op het waterleidingnet, meestal op een kraan met overloop dat zich bevindt aan een gebouw. De tyleenbuis dient ca. 40 cm diep ingegraven te worden (vorstvrij). Een pomp of watertappunt op leidingwater is vorstgevoelig. In de winter dient de kraan te worden afgesloten (eerst watervrij maken) en de waterpomp dient in een vorstvrije ruimte te worden bewaard.
 2. Bronwaterpompen. Deze maken gebruik van grondwater of water vanuit een reservoir. 

Al naar gelang het soort pomp dient deze al dan niet voor vorst gevrijwaard te worden.

De ondergrond bij een waterspelomgeving is vaak zand, of het waterspel mondt uit in zand.

Daarbij is brekerzand aan te bevelen. Dit zand met een grove structuur, is hygiënisch, koekt niet vast en draineert goed. Het gebruikte water spoelt dan weg naar het grondwater of kan naar een natuurlijke waterloop of het hemelwaterriool worden afgevoerd.

Ook geschikt voor indoor?

Kirsten: “Er is natuurlijk wel spelmateriaal voor water in de binnenruimte. Maar de combinatie met zand is dan wel lastig. Bovendien gaat er niets boven het spelen in de gezonde buitenlucht, waar je meer natuurbeleving hebt en je je kunt uitleven in het spel met de elementen.”


Met dank aan (deskundige): Kirsten Goede, directeur bij Goede Speelprojecten

“Goede Speelprojecten biedt een breed scala aan technische waterspel-elementen die op maat gemaakt kunnen worden. Hun portfolio kent diverse soorten kliedertafels, goten, Archimedesspiralen, waterraden en waterliften. Deze kunnen allemaal worden aangepast aan de specifieke behoeften en ruimte van een dergelijke locatie, waardoor elke keer een unieke speelomgeving ontstaat.

Door deze technieken toe te passen kunnen locaties zich onderscheiden van concurrentie en dragen zij niet alleen bij aan een leuk dagje uit, maar worden educatieve elementen gecombineerd met een verlengde verblijfsduur.”

Meer informatie: www.speelprojecten.nl/speeltoestellen/waterspeeltoestellen-en-waterpompen/waterspel-elementen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *