Vrijetijdstrends; Minisamenleving, intenser genieten, live heeft impact, BestemmingNL

Jaarlijks stelt Goof Lukken, docent aan de Breda University of applied sciences (Buas), een lijst op met de trends die hij voor het nieuwe jaar verwacht. Het jaar 2021 zal voor de recreatiesector volop in het teken staan van herstel uit de coronacrisis.

Ook in 2021 heeft het coronavirus nog een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. Zelfs nu in het begin van het jaar de vacinatie begint, zal het zeker tot het najaar duren voor langzaam de ‘oude ontspan-economie’ weer begint te draaien. Tot die tijd creëren we onze minisamenleving thuis. We doen dit met thuisentertainment, uitgebreid koken, onze eigen kleine sportschool en traditionele bordspelen. Ook investeren we in de verbetering van ons eigen huis in sfeer of luxe. De grens tussen werk en vrijetijd wordt door meer online thuiswerken steeds kleiner. De crisis doet ons beseffen dat we intenser moeten genieten van momenten als eten (meer en luxere bestelopties) of live contact met vrienden en familie. Ook een live beleving, zoals een bezoek aan een pretpark, dierentuin, theater of concert, worden waardevoller. Zeker nu we door de digitale innovatie ook activiteiten die we vroeger live deden naar ons toe kunnen halen (de online pubquiz, escaperoom of danceparty).

Corona

Langzaamaan gaan we gedurende het komende jaar terug naar de tijd voor de crisis. Na de lockdown openen diverse attracties weer als eerste de de poorten. Hopelijk gevolgd door de horeca. Door vacinatie en sneller kunnen testen, kunnen live events weer in kleinere schaal gaan plaatsvinden. De consument (net als de vrijetijdsindustrie) moet zich alleen wel wendbaarder opstellen. De bestemming Nederland is weer op de kaart voor de lange en korte vakanties en mogelijk de bestemming Europa in de zomer ook. Ons vrijetijdsgedrag zal ook gedurende en na de corona, steeds meer reserveerbaar en gepland worden. Dat is een erfenis die overblijft van de crisis.

Minisamenleving thuis

Door de coronacrisis zijn we meer aan huis gebonden dan voorheen. Thuisentertainment groeit daardoor harder en sneller dan verwacht. Online streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Videoland zien het gebruik toenemen. ‘Uit eten gaan’ betekent nu vaak eten laten bezorgen of afhalen. Ook gaan we meer in huis culinair genieten. De supermarkten maken hierdoor ‘gouden tijden’ door. We zijn aangewezen op onze eigen familie of buurt. Offline bordspellen waren vóór de coronacrisis al populair, maar zijn nu binnen het gezin nog belangrijker. Media (zowel voor de massa als sociale media) beleven weer hogere kijkcijfers. Naast een behoefte aan nieuws is er ook een grotere groep die verstrooiing en online afleiding zoekt. Zo kan de consument in musea virtueel op bezoek en verzorgt een streamingdienst diverse theatershows onbeperkt op je tv thuis. Naast gratis content zien we ook betaalde content verschijnen. Zo worden streams van live optredens van diverse artiesten tegen betaling aangeboden. Sporten gebeurt meer op individuele basis door krachtraining thuis of hardlopen of fietsen in de buurt.

Intenser genieten

In 2021 gaan consumenten intenser genieten van momenten als eten (meer en luxere bestelopties) of live contact met vrienden en familie. Ook een live beleving zoals een bezoek aan een pretpark, dierentuin, theater of concert, worden waardevoller. Zeker nu we door de digitale innovatie ook activiteiten die we vroeger live deden naar ons toe kunnen halen (de online pubquiz, escaperoom of danceparty). Ook hybride vormen van events (zowel live als online) maken deelname steeds makkelijker en toegankelijker. Onze lokale omgeving is nu veel belangrijker geworden. Wandelen en fietsen in de natuur is nu populair, de druk op natuurgebieden blijkt echter direct weer problemen op te leveren. We moeten wegblijven van de grotere bekende vertrekpunten en ons bezoek beter spreiden over minder bekende gebieden. Door inzet van online druktemeters wordt hieraan gewerkt. Nederland heeft een hoge dichtheid aan wandel- en fiets routes: 85.000 km officieel netwerk met 36.000 km wandelroutes een 33.600 fietsnetwerk, dus de totale capaciteit is voldoende.

Live heeft impact

De waarde van een live event, ontmoeting of beleving stijgt enorm in waarde. We zijn in de crisis beperkt geweest in onze bewegingsvrijheid. Veel ‘live’ momenten konden niet door gaan, vonden online of in de 1,5 metersamenleving plaats. Nu de verwachting is dat live events mogelijk in de loop van het jaar weer mogelijk gaan zijn en besmettingen dalen, komt alles dat live is met veel impact binnen bij de consument. De waardering voor iets samen meemaken zal veel hoger worden.

Nederland als bestemming

Ons eigen land is weer helemaal terug als vakantiebestemming. De Nederlandse consument heeft gezien dat ons land mooi, divers en onverwacht is. De populariteit van ons eigen land blijft zeker nog het hele jaar bestaan. Mogelijk wordt reizen binnen Europa langzaamaan ook weer mogelijk, maar de consument heeft nog veel angst om te vliegen en kiest weer vaker voor de klassieke autovakantie.

Twee scenario’s voor het post corona tijdperk

De grootste vraag is: ‘wat brengt de toekomst qua corona?’. Twee scenario’s zijn denkbaar, er komt op de korte en middenlange termijn een herstel.

  1. De consument gaat weer terug naar het ‘geniet-gedrag’ van vóór de coronacrisis. De ‘oude ontspan-economie’ herstelt zich. Hierbij is de consument wel afhankelijk van het aanbod van de gastvrijheidsindustrie en beperkingen in bewegingsvrijheid. De consument zal voorzichtiger gaan handelen, méér gericht op korte termijn, bijvoorbeeld door last-minute boekingen. Een erfenis die overblijft van de crisis is dat de vrijetijd meer gereseveerd en gepland moet lopen. Naast het boeken van vakanties is ook het boeken van horeca of dagjes uit het nieuwe normaal. Hygiene blijft een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van onze vrijetijd. Ook blijft wendbaarheid gevraagd van consument en de vrijetijdsindustrie. Mogelijk volgen nog enkele nieuwe uitbraken van het virus f een variant.
  2. Het andere scenario is donkerder. We belanden in een crisis, veel bedrijven in toerisme en recreatie verdwijnen en het aanbod verschraalt. De consument houdt ‘de hand op de knip’ en gaat soberder leven.

 Volgens Lukken is op dit moment het eerste scenario de meest reëele optie.


met dank aan:

Goof Lukken, www.vrijetijdskennis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *