Update over glampingtrends vanaf de Glampingshow in Stoneleigh

Vorige week was ik (Richard Otten) vanuit glampingexpert.nl aanwezig op The Glamping Show in Stoneleigh om te zien wat de trends zijn in de UK markt en wat we hiervan kunnen leren. Dit jaar een extra speciale editie: de tiende keer dat deze beurs werd georganiseerd!

Richard Otten (r)

In tegenstelling tot eerdere jaren had ik mijn paraplu niet nodig, want in plaats van de gebruikelijke regen werden we getrakteerd op prachtig zonnig weer in de loop van de dag. Dat gaf deze jubileumeditie een extra feestelijk tintje, en het was een verademing voor iedereen die zijn glamping accommodaties op het buitenterrein had opgezet.

Grotere en professionelere beurs

Het was duidelijk dat The Glamping Show de afgelopen jaren flink gegroeid is. Ik had een gesprek met Peter Rusbridge, de organisator van Swan Events, die aangaf dat niet alleen de aantallen zijn gestegen, maar ook vooral de kwaliteit van de bezoekers. Wel merkte hij op dat de aantallen sinds Covid weer wat aan het afvlakken zijn, iets dat we ook in Nederland herkennen.

De beurs is niet alleen groter geworden, maar ook professioneler en internationaler. Er staan partijen uit alle landen, in het bijzonder Estland en Letland. Reden hiervoor is dat veel productiekosten die gepaard gaan met veel hout hier veel goedkoper zijn!

De Waard tenten

Dit jaar viel ook weer op dat er een aantal Nederlandse standhouders aanwezig waren, waaronder De Waard Tenten. Hun hoogwaardige tenten zijn al jaren een begrip in de kampeerwereld en zeker in Nederland is de naam zeer bekend. Dankzij Willem Wagenaar, stuwende kracht achter de zakelijke markt, zijn ook de tenten zoals de Big Oak en de recentelijk gelanceerde Sunny Olive een mooie eye-catcher!

Jubileumeditie met zonneschijn

Op de NAEC Stoneleigh-locatie vlakbij Warwickshire (regio Birmingham) kon je van 19 tot 21 september alles vinden wat met glamping te maken had. Waar voorgaande edities vaak werden gekenmerkt door regen (typisch Engels weer!), konden we dus dit jaar genieten van een strakblauwe lucht. Dat gaf een hele andere dimensie aan de beurs. De accommodaties, die normaal hun kracht zouden tonen tegen regen en wind, straalden nu in de zon. Het was heerlijk om buiten rond te lopen, de verschillende glamping opstellingen te bekijken en met exposanten te praten zonder paraplu en harde wind.

Nieuwe Glamping Innovaties

De beurs bood dit jaar wederom een breed scala aan innovaties. Denk aan duurzaam ontworpen tenten, luxe pods en unieke outdoormeubelen. Het was interessant om te zien hoe de markt voor glamping zich blijft ontwikkelen. Naast de Sunny Olive van de Waard – die we al kende van het event Vieww.nl – Trokken vooral de andere hoogsegment accommodaties veel bezoekers:

  • Het RTT model van GlampHouse, een showmodel voor nu uit Letland met een unieke driehoekige vorm voor een instapprijs van 63.000 euro.
  • En de Glass House van ÖÖD uit Estland, die vorig jaar meer dan 1 miljoen investeringsgeld heeft opgehaald met unieke gepatenteerde accommodatie volledig met glas omgeven. 

Een Markt in Beweging

In deze tiende editie van The Glamping Show viel op hoe volwassen de markt voor luxe kamperen is geworden. Vooral in Engeland, waar de trend van ‘staycation’ – vakantie vieren in eigen land – flink is toegenomen – mede door Covid. Bezoekers van de beurs varieerden van ervaren campingeigenaren tot ondernemers die op het punt staan hun eerste glampinglocatie te openen. Iedereen is op zoek naar nieuwe ideeën en inzichten om de moderne kampeerder beter te bedienen. Veel bezoekers waren er bij de presentatie van Sarah Riley waar ze o.a. Derry Green – bekend van de UK versie van Dragon’s Den’  interviewde.

Zelf had ik het voorrecht om een seminar te geven met als thema: “Wat kan de UK markt leren van Europa?”. Een onderwerp dat steeds relevanter wordt naarmate de Britse markt zich verder ontwikkelt en Europese glampingconcepten daar voet aan de grond krijgen. De discussie over wat nu precies ‘glamping’ is, blijft volop spelen. Iedereen heeft een eigen definitie, wat zowel voor verwarring als voor dynamiek zorgt in de markt.

Vooruitkijken naar de volgende editie

We kijken nu alweer uit naar de volgende editie, die gepland staat van 19 tot 21 september 2025. Met de beurs die elk jaar groter en innovatiever wordt, belooft dat wederom een mooi evenement te worden. Eén ding is zeker: of het nu zonneschijn is of regen, glamping blijft een vakantiemarkt in volle bloei!

Voor degenen die nog meer willen ontdekken, is er zelfs een Amerikaanse variant: The Glamping Show USA, die van 1 tot 2 oktober plaatsvindt in Denver, Colorado. Dit evenement biedt een extra kans om de nieuwste glampingtrends te ontdekken, dit keer aan de andere kant van de oceaan. Is dit te ver weg voor je? Kom dan naar het event ‘Vakantiepark van de toekomst op 8 oktober in Arnhem!’ Vakantieoord en Bio Manege in Arnhem.

Met dank aan (auteur van dit artikel):

Richard Otten, glampingexpert bij www.glampingexpert.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *