Parkvakanties: Kans op annulering vakanties in Nederland is vrij beperkt

Vanochtend publiceerden we een opiniestuk over ‘schaduwvakanties’ met een grote kans op annuleringen op Nederlandse parken. Dat er ook andere visies zijn, blijkt uit de reactie van Laurens Taekema van Parkvakanties, die denkt dat annuleringen lastig worden door de vrij duidelijke voorwaarden.

Zie ook: Kans op annuleringen van vakanties in eigen land groot, waarin ABN AMRO waarschuwt voor annuleringen van binnenlandse vakanties zodra reizen naar het buitenland weer worden toegelaten.

Laurens Taekema, directeur van platform Parkvakanties.nl plaatst kanttekeningen: “Om te beginnen denk ik dat de soep omtrent de ‘schaduwvakanties’ echt niet zo heet zal worden gegeten als zij wordt opgediend. Ja, ik geloof best dat er een aantal boekingen op vakantieparken of campings gemaakt zijn met deze insteek, maar ik ben er absoluut niet bang voor dat mogelijke versoepelingen voor buitenlandse reizen zal leiden tot een bulk aan annuleringen. Er zullen er vast een paar zijn die dit bedacht hebben, maar die hebben dan wel echt hun best moeten doen hiervoor (voorwaarden van parken uitpluizen, alles goed timen met boekingsdata, etc.). Uiteraard zullen we dit pas weten op het moment dat buitenlandse reizen mogelijk worden.”

Waarom verwacht je geen massale annuleringen?

Taekema: “Omdat veruit de meeste vakantieparken – en zeker de grote aanbieders – weliswaar hun boekingsvoorwaarden hebben versoepeld, maar dat er nog altijd aanbetaald dient te worden en annuleringsvoorwaarden niet of nauwelijks zijn versoepeld. Die zijn dus minder flexibel. Zo ben je al snel tussen de 90% en 100% van je reissom kwijt als je binnen de 30 dagen wilt annuleren. Bij annulering binnen twee tot één maand voor de aankomstdatum zijn de kosten 30% tot wel 75%. Bij de drie tot twee maanden voor de aankomstdatum 15% tot 50%. En zelfs als je langer dan drie maanden voor de aankomstdatum annuleert kost het je geld.Bij sommige vakantieparken kun je helemaal niet annuleren en mag je alleen maar omboeken. Uiteraard verschilt dit per aanbieder, maar de meeste aanbieders gebruiken hiervoor de annuleringsvoorwaarden van RECRON.”

Omboeken juist wel versoepeld

Taekema ziet in de voorwaarden van vakantieparken  dat omboeken juist wel isversoepeld in het afgelopen jaar: “Maar daar worden de aanbieders van vakantieparken vaak niet minder van. Uiteraard is dit op basis van beschikbaarheid en indien de gewijzigde boeking duurder uitvalt, dan betaal je het verschil extra. Dit geldt voor zowel Landal GreenParks, Roompot als Center Parcs, maar ook de opzichzelfstaande vakantieparken hebben geleerd van afgelopen jaar en zich hier beter op voorbereid.

Wat we wellicht nog wel gaan zien is dat zodra het buitenlandse toerisme weer mogelijk wordt, en dat mensen hun boeking in Nederland gaan omboeken bij dezelfde aanbieder naar een boeking over de grens. Bijvoorbeeld van Nederland naar Duitsland. Dit zal echter ook afhankelijk zijn van de beschikbaarheid.”

Vakantieparken deze zomervakantie hoe dan ook vol

Taekema: “Neem maar van mij aan dat de vakantieparken deze zomer allemaal ramvol zullen zitten. Voornamelijk met Nederlanders, maar als de regels wat versoepeld worden dan ook zeker met een substantiële groep Duitsers en Belgen. Met versoepelingen zullen ook de zwembaden weer open gaan (stap 2 in het stappenplan) en dat zal ook weer een extra impuls zijn voor mensen om toch in Nederland op vakantie te gaan. Wij krijgen bij Parkvakanties veel vragen over wanneer de zwembaden op vakantieparken open gaan.”

Waarom denk jij dat de vakantieparken deze zomer wel vol zullen zitten?

Taekema: ‘”Er zijn nog zo veel mensen die echt nog geen trek hebben in een buitenlands ‘avontuur’ of ingewikkelde dingen als een coronapaspoort of quarantaineplicht. Daarnaast hebben ook heel veel mensen het afgelopen jaar Nederland ontdekt als een prachtige vakantiebestemming met volop mooie bezienswaardigheden en leuke uitjes.

Sterker nog: sinds vorige week is de verwachte hausse aan boekingen voor de zomervakantie definitief losgebarsten. Afgelopen weekend zagen wij – door de uitgestelde persconferentie en versoepelingen – al een enorme stijging (+51% i.v.m. de week ervoor) in het aantal boekingen. Dit heeft nagenoeg de gehele week aangehouden. Ik zie dit dan ook echt als startschot voor een ware run op vakantiehuisjes in Nederland.

Bovenstaande zal straks ook tot (nog) een kleine prijsstijging leiden overigens.”

De cijfers bij Parkvakanties.nl

Parkvakanties is en platform waarop het aanbod van diverse aanbieders van vakantieparken samen komt. hierdoor heeft Takema een goed overzicht van de trends en ontwikkelingen die spelen in de markt.

Op dit moment is er volgens de cijfers van Parkvakanties ongeveer 65% van de accommodaties volgeboekt voor de zomervakantie,. Taekema vertaalt deze cijfers door: “Dat er straks geen huisje meer te krijgen is voor de zomer is nu al een zekerheid.”

Naarmate de zomervakantie dichterbij komt willen mensen volgens Taekema gewoon zekerheid: “Het is wel duidelijk dat steeds meer mensen hun vertrouwen in een vakantie in het buitenland beginnen te verliezen en kiezen voor een vakantie in eigen land. Bovendien zagen wij de afgelopen maanden al heel duidelijk dan mensen de knoop doorhakten over een vakantie in eigen land. In feite zien we een herhaling van vorig jaar, waarbij iedereen in mei en met name in juni halsoverkop hun zomervakantie boekte. Toen brak de gekte echt uit en dat gaan we nu weer meemaken.”

Zien we dit jaar nog buitenlandse gasten op de Nederlandse vakantieparken?

Taekema: “Op dit moment merk ik nog niet dat parken of de grotere ketens zich actief richten op de buitenlandse gasten. Men is juist meer afwachtend en richt zich nog steeds op de Nederlandse vakantieganger. Wel is het zo dat vakantieparken en ketens heel snel kunnen schakelen zodra er weer mogelijkheden zijn. Hier zijn ze zeer zeker op voorbereid en de marketing-campagnes hiervoor staan klaar.”

Taekema wil tot slot de vakantiepark exploitanten geruststellen: “Er is weinig reden tot paniek. Wellicht dat als je als vakantiepark héél flexibele annuleringsvoorwaarden hanteert dat je nog voor een (kleine) verrassing komt te staan, maar die kans acht ik dan nog niet groot.”

Bron en meer informatie: www.parkvakanties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *