Oude mijngebied Eisden (be) is getransformeerd tot nieuwe toeristische trekpleister

Erwin Dezeure, directeur Center Parcs en Sunparks België, kent de streek rond Terhills bijzonder goed. “Ik woon in Maaseik en ben opgegroeid in het dorp Lanklaar behorend tot de gemeente Dilsen-Stokkem.”

Het nieuwe park Terhills Resort ligt in een schitterend gebied, een oud mijnbouwgebied herontwikkeld tot een recreatiegebied door LRM ( De Limburgse Reconversie Maatschappij) De Center Parcs-directeur is goed bekend met de streek want hij is er opgegroeid en woont er. “Toen de steenkoolmijn in 1987 werd gesloten, bleef zwart steenafval (terril) achter. In het begin van de jaren ’90 was het plan reeds er  een vakantiepark te vestigen. Daartoe werd het gebied door Center Parcs aangekocht en is door de landschapsarchitect van het bedrijf, Jean Henkens, via het procedé van hydroseed (mix van zaad en mest) aan herbeplanting gedaan. Ook is gestart met het herbeplanten van loofbomen zodat er meer diversiteit in gebied zou ontstaan. Met de komst van de nieuwe investeerder LRM) is de klus nu bijna geklaard . De  topprioriteit is om te investeren en de regionale economie vooruit te helpen”. Center Parcs heeft met LRM, de eigenaar van het resort, een managementcontract voor de exploitatie van Terhills.

Zie ook: Centrumgebouw Center Parcs Terhills ontworpen volgens de 3P’s

Bewogen historie

De bewogen historie van de mijnbouw uit de vorige eeuw valt goed af te lezen aan onder andere de gebouwen in Eisden.  Die zichtbare getuigenissen zijn dan ook in 2018 benoemd tot bouwkundig erfgoed. Erwin Dezeure: “De invloed van de mijnbouw was heel groot. Alles draaide om de mijn: scholen, ziekenhuizen, kerken, woningen, zelfs een voetbalstadion werd gebouwd. Het heeft ook geleid tot een stroom immigranten, Italianen en Polen. Er ontstond een grote Italiaanse gemeenschap. Het werd een schoolvoorbeeld van de integratie. De aanleg van de Tuinwijk (1911) was geïnspireerd op de Engelse tuinwijken (garden-city-architectuur) . “

Op 16 oktober 1922 bracht Hare Majesteit Queen Elisabeth een bezoek aan Eisden om de Tuinwijk te bezoeken. Zij oogstte bewondering door ook in de mijn af te dalen.  Dat was aanleiding om in Eisden het Koninginnepark aan te leggen en er een beeld van haar in wit Carrara-marmer te plaatsen. Het voormalige kantoor van de mijn is inmiddels getransformeerd tot luxueus hotel met tuin. Het gebouw is in een neoklassieke barokke bouwstijl opgetrokken.

Bezoekerscentrum

Sinds kort is de hoofdtoegangspoort tot Nationaal Park Hoge Kempen nu Terhills en behoort de naam ‘Connecterra ’tot het verleden. Dezeure: “Die naam zei de mensen weinig. Nu is het duidelijk en weet iedereen waar het bezoekerscentrum is. Hier is eveneens het schachtblok te beklimmen en kan een fototentoonstelling over de geschiedenis van de mijn bezocht worden. Er zijn een 40-tal Rangers aan ‘dit bezoekersonthaal’ verbonden. Zij verzorgen gespecialiseerde rondleidingen”. Drie Terrils zijn te beklimmen en via een speciale panorama-app krijgt men uitleg over wat men ziet. Erwin Dezeure legt uit dat ook de zand- en grondwinning het landschap heeft bepaald. “Als onderdeel van de het Nationaal Park ligt hier ook de Kikbeekvallei. De zand- en grinthoeve leverde bijzonder wit zand op dat in de zestiger jaren gebruikt werd voor de glasindustrie”.

De LRM heeft voor het herbestemmingsproject Terhills van de Verenigde Naties een duurzaamheidscertificaat ontvangen (2019) in het kader van de sustainability. Een en ander is te zien bij het Ecotron, een project van de Hasselt University waar in 13 hoogtechnologische ecosysteemkamers klimaatscenario’s worden nagebootst.

Meer informatie: www.lrm.be/lrm-groep/mijnsites/terhills

Met dank aan:

Erwin Dezeure, directeur Center Parcs België

Tekst: Frits van Wolveren, freelance redacteur in de recreatiesector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *